Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popularan od 1930-ih

RECEPT DANA Prezrele banane za slatki kruh koji je poharao društvene mreže

Foto: shutterstock
1/2
07.11.2023.
u 08:25

Jedna teorija tvrdi da je svoju popularnost stekao zbog popularizacije sode bikarbone i praška za pecivo. Druga pak teorija tvrdi da je ovaj fini kolač postao popularan tijekom Velike depresije jer domaćice nisu htjele bacati prezrele banane

Za ovaj kruh potrebne su – banane. Jako zrele banane, što zrelije, to bolje. "Banana bread" postao je popularan 1930-ih godina te jedna teorija tvrdi da je svoju popularnost stekao zbog popularizacije sode bikarbone i praška za pecivo. Druga pak teorija tvrdi da je ovaj fini kolač postao popularan tijekom Velike depresije jer domaćice nisu htjele bacati prezrele banane koje su same po sebi bile skupa namirnica na tržištu. Moguća je kombinacija obje teorije, no kruh od banane doživio je svoje ponovno uzdizanje za korona-pandemije, i peče se jednako često do danas, a mi vam donosimo recept za sočan i slatki "banana bread" po našem izboru.

Sastojci:

120 g omekšalog maslaca

100–150 g smeđeg šećera

2 jaja

1 žlica ekstrakta vanilije

2 velike zrele banane ili 3 manje

1 žličica cimeta

1 žličica praška za pecivo

prstohvat soli

1 žlica gorkog kakaa

250 g brašna

100 g indijskih ili kojih drugih oraščića

100 g tamne čokolade

Foto: shutterstock

Priprema:

Maslac i šećer dobro izmiješati, dok se sve ne sjedini i postane kremasto. Dodati jaja i vaniliju pa opet promiješati i zatim dodati zgnječene banane. U posebnoj zdjeli pomiješati suhe sastojke pa ih dodati u mokru smjesu i sjediniti. Indijske oraščiće ili bilo koju drugu vrstu oraščića imate kratko prepeći na suhoj tavi da puste miris, može ih se grubo nasjeckati ili ostaviti cijele, kako tko voli. Nasjeckati i čokoladu. Oraščiće i čokoladu umiješati u smjesu, premjestiti u kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 160°C, oko sat vremena, odnosno dok čačkalica koju ubodemo u sredinu ne izađe čista.

VEZANI ČLANCI 

VIDEO Hladnjak vam je uvijek pun ostataka hrane koji završe u smeću? Iskoristite ih u kreativnim receptima

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije