Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEME ZA NAJDRAŽE

Božićna tradicija i običaji 
u domovima naših poznatih

Sanja Doležal
Foto: Jurica Galović/Pixsell
1/6
25.12.2016.
u 11:30

Jela se kiti na Badnjak, a od darova važnije je da je obitelj na okupu

Najljepši dani u godini mnogima su upravo božićni blagdani koje provode okruženi obitelji i uživajući u tradicionalnim običajima. Iznimka nisu ni naše poznate osobe koje nestrpljivo čekaju Badnjak i Božić da bi provele vrijeme s najdražima.

– Na polnoćku idem s najboljim prijateljicama i to je dugogodišnja tradicija. Razbježale smo se svaka na svoju stranu i divno je što se na Badnjak okupimo – kaže glumica Katarina Baban iz serije “Zlatni dvori”, a blagdane će provesti u rodnom Osijeku.

– Meni Božić znači upravo to – da smo svi zajedno. Prije je baka uspijevala okupiti obitelj, ali preminula je prije nekoliko godina pa se mnogo toga promijenilo. Blagdane provodimo s roditeljima, sestrom, drugom bakom, posjetimo sestrične i uvijek Božić želim provesti samo s njima – opisuje Katarina i dodaje da se veseli fiš paprikašu koji joj tata priprema za Badnjak.

S najmilijima, suprugom Ivanom i sinovima Jonom, Vidom i Tinom, Božić slavi i Tomislav Jelinčić, voditelj na RTL-u.

– Tu je nesanica od zornica, hodočašćenja našima i vašima, božićnice, a tradicija koje se uvijek držimo su smišljanje i realiziranje adventskih izazova članovima obitelji za svaki dan do Božića, kićenje bora na Badnjak uz božićni CD zbora Izvor, polnoćka pa francuska salata – govori urednik koji se sa suprugom trudi objasniti mališanima da otvaranje darova nije najvažniji dio Božića.

Sitnicama ispod bora ipak se vesele sva djeca, a iznimka nisu ni Ivan i Andrija, sinovi glumice Marijane Mikulić koju trenutačno gledamo u RTL-ovoj seriji “Prava žena”.

– Djeca jedva čekaju blagdane i vesele se svemu, od kićenja bora i lampica do otvaranja darova. Od običaja tu su pospremanje doma i pripremanje jela cijeli dan, sve do unošenja badnjaka. Božićno je jutro u znaku otvaranja darova i božićnih pjesama, doručka u pidžamama... Slijedi spremanje, idemo svi zajedno na misu, zatim obiteljski ručak, lješkarenje, druženje, vince... – govori glumica, a neizostavan dio svečanosti je i ukusna trpeza. – Obavezno radimo sarmu, bez toga nikako ne ide, razne kekse, medenjake, kuglof... a kod mame su obavezni francuska salata i pečenje – opisuje Marijana.

Sanja Doležal oduvijek slavi Božić u krugu prijatelja i obitelji

.
– Okićenim domom šire se mirisi tradicionalne kuhinje. Na Badnjak to su uvijek riba, bakalar, katkad i hobotnica, a na Božić pašticada s njokima i purica s mlincima kako bih pomirila sjever i jug – rekla je Sanja, koja je ove godine ipak malo pokleknula trendu i okitila jelu tjedan dana prije Badnjaka.
– Svake godine imam toliko posla pa sam ove godine odlučila malo si olakšati i okititi jelu prije da se ne bih izmorila. Djeca pomognu, ali brzo i odustanu – rekla je smijući se voditeljica.

Pjevač Jasmin Stavros istaknuo je da mu je za Božić najvažnije mnogo smijeha i veselja, da se ne gleda TV program, nego se slušaju božićne pjesme.

– Na Badnjak kitimo jelu i idem sa suprugom na polnoćku u Kotare u Samoborskom gorju. Sutradan, na sam Božić, odlazim na ispovijed, a navečer imam nastup u Buzetu. To je normalno, svake godine nastupam za Božić – govori Stavros koji će pod jelu najbližima staviti simbolične darove jer smatra da su od darova bitniji ljubav i veselje.


Pjevačica Ivana Husar Mlinac drži se tradicije i kićenja jele na sam Badnjak te se pokušava što više družiti s obitelji i prijateljima jer prosinac posljednjih godina postaje poprilično kaotičan mjesec.


– Okolnosti su takve da nam prosinac prođe izvan fokusa pa barem te blagdanske dane svedem na druženje s obitelji i prijateljima. Ove smo godine zajedničkim snagama izradili božićne kekse i kućice od medenjaka – rekla je Ivana.

Renati Končić Minei Badnjak i Božić dani su kada uvijek uzme odmor od posla i provodi ih s obitelji i dečkom.

– Odmalena imam običaj da smo svi zajedno tih dana. Na Badnjak se kiti bor, a mama je zadužena za kuhinju. Na sam Božić su čestitarenja pa malo odemo do prijatelja nakon obiteljskog ručka. Nema tu prevelikog mijenjanja običaja još od djetinjstva – rekla je Minea i poželjela svima sretan Božić.     

>> Znate li sve načine na koji se slavi Božić u Hrvatskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije