Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivamo tajne gepeka

Bolje je zaboraviti ponijeti na skijanje pancerice nego lonac sa sarmom

Bolje je zaboraviti na skijanje ponijeti pancerice nego lonac sa sarmom
Foto: Promo
1/5
22.11.2017.
u 11:28

Slavonci rado govore kako na skijališta nose svoj domaći kulen jer mu nema ravnog, Dalmatinci otkrivaju da na snijegu ne mogu bez pašticade i suhih smokava, a Zagrepčane veseli makovnjača, koja im je uz malo sreće ostala poslije blagdana

Novu godinu smo dočekali, sad obavezno treba otići na skijanje. Navodno ima i onih koji nestanu iz grada na tjedan dana, malo se pokvarcaju i onda se tamnijeg tena vrate i hvale kako im je bilo u francuskim Alpama, no približno 200.000 Hrvata svake godine u siječnju odlazi na skijanje. Gužve na granicama su velike, pa neki već i prije nego li napuste zemlju otvaraju posudice s narescima jer ih od nervoze hvata glad.

Neki bi potegnuli i malo rakijice da smire živce, pa im je krivo što ne smiju jer voze. Zlobnici kažu da je to vrijeme u godini kad izvoz hrvatske hrane bilježi rekorde jer je ona uz skijašku opremu i garderobu neizbježna prtljaga. Najčešće se dan prije početka skijaškog tjedna, koji ove zime počinje 7. siječnja, kuhaju veliki lonci sarme, za koje se obavezno mora naći mjesta u prtljažniku. Uz nju, većina Hrvata ponijet će i domaći krumpir kako bi u iznajmljenom apartmanu napravili pire. U slovenske, austrijske i talijanske planine ne nose se samo sarme. Znalci kažu da prema hrani mogu odrediti odakle dolaze skijaši.

Foto: Promo

Tako će Slavonci koji svoju ravnicu zamijene snježnim vrhovima ponijeti i kuhani grah da naprave varivo s domaćim kobasicama. Kako je prije odlaska na stazu važno dobro doručkovati, sa sobom će uzeti i suhomesnate specijalitete kao što su kulen i švargle. Da bi se ugrijali, dobro dođe i boca domaće šljivovice koju će dodati u termosicu s čajem.

I Zagrepčanima je sarma neodoljiva, a uz nju u košari s hranom naći će se čvarci i špek. Neki na snijeg ne idu bez domaćeg češnjaka, jer ne znaju mogu li u inozemstvu pronaći onaj koji nije kineski. Dobro će doći kolači poput orahnjače ili makovnjače ako se nisu pojeli za doček Nove godine.

I Dalmatinci vole skijati. Kažu da uživaju u snijegu više od ostalih jer je on u njihovim krajevima izuzetno rijetka pojava. Na zimovanje nose pašticadu i njoke koje samo treba baciti u vruću vodu, narezani pršut i suhe smokve. Nutricionisti se slažu s takvim odabirom hrane jer boravkom na svježem zraku i hladnoći tijelo troši više energije da bi se ugrijalo. Umjerenim skijanjem troši se približno 450 kalorija na sat, dok se kod skijaškog trčanja troši dvostruko. Stoga preporučuju da se na skijalištima jede kaloričnija hrana nego inače. No da bi se to postiglo, nije potrebno prije odlaska na skijanje kod kuće skuhati cijeli tjedni meni. Ako baš ne možete bez sarme, svakako je ponesite, a druga ukusna jela možete pojesti u restoranima na skijalištima.

Foto: Promo

Ako ipak niste nakrcali prtljažnik domaćom hranom, na austrijskim skijalištima, kao što je Zell am See, naći ćete domaće mesne specijalitete poput uvijek kod Hrvata popularnih debrecinki ili gulaša i to za osam eura, a na meniju u prosječnom obiteljskom restoranu naći će se i puževi u umaku od maslaca i češnjaka po cijeni od 16 eura. U Hrvatima omiljenom Nassfeldu možete ručati za oko 15 eura, dok ćete za čašu piva morati izdvojiti oko pet eura. Cijene tih specijaliteta ne razlikuju se mnogo od onih koje u špici sezone treba platiti na Jadranu. Ako ne volite nositi gotovinu ili vas zamara preračunavanje tečajne razlike u mjenjačnicama, dobra je vijest da većina restorana na europskim skijalištima prima kartice. Pri tome treba imati na umu da je Mastercard® kartica najprihvaćenija kartica na svijetu.

FrancuskVal Thorens nalazi se na 2300 metara nadmorske visine i najviše je skijalište u Europi. U Val Thorensu se uz 600 kilometara uređenih staza nalazi i restoran koji se može pohvaliti Michelinovom zvjezdicom, a nalazi se u luksuznom hotelu Pashmina. Tamo ćete za ručak vrhunskog chefa morati platiti oko 50 eura.

Foto: Promo

Cijene u prosječnim restoranima u francuskim skijalištima su oko 13 eura, dok pola litre piva stoji oko pet eura. Hrvati vole otići i u talijanski Kronplatz, gdje su toliko popularni da se u barovima mogu čuti Jole i Jasmin Stavros, a menije u restoranima preveli su i na hrvatski. Ručati se mogu, naravno, i ćevapi, a cijena im je desetak eura, dok ćete pivo i sok platiti oko pet eura, a kavu euro manje. U susjednoj Sloveniji ručati se može već za osam eura, a i piće je jeftinije pa Hrvati vole otići na tamošnja skijališta, kao što je Kranjska Gora barem za vikend. Osim hrane, na skijalištima karticom možete platiti i ski kartu, kao i cestarine i gorivo na putu do odredišta, a dodatno možete uštedjeti ako smještaj platite unaprijed, što također možete učiniti Mastercard® karticom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije