Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
6 godina istraživanja

Biste li jeli poput vikinga? Evo zašto biste trebali

Zdrave namirnice
Foto: GettyImages
1/3
01.08.2018.
u 10:30

Morski plodovi, cjelovite žitarice i orašasti plodovi uvelike su zaslužni za prevenciju kognitivnog propadanja i pojave bolesti od koje mnogi strahuju.

Jesti poput vikinga mnogima se može činiti neprivlačno, no riječ je o prehrani koja je vrlo slična mediteranskoj uz dodatak ulja kanole. Istraživanja provedena proteklih godina pokazala su kako je prehrana što ga prakticira stanovništvo nordijskih zemalja (Danske, Švedske, Norveške i Finske) znatno zdravija od mediteranske. 

Bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima skandinavska je dijeta bazirana na ribi, nemasnome crvenome mesu, korijenastom povrću, bobičastom voću i raženome kruhu.

Šestogodišnje kinesko istraživanje završilo je zaključkom da ovaj način prehrane može smanjiti rizik od demencije i do 30 posto. 

Morski plodovi, cjelovite žitarice i orašasti plodovi uvelike su zaslužni za prevenciju kognitivnog propadanja i pojave bolesti od koje mnogi strahuju.

Kineska studija pokazala je da je za očuvanje zdravlja najbolje konzumirati sezonske namirnice koje je najbolje začiniti s uljem kanole koje se povezuje s proizvodnjom “dobre”, smeđe masnoće, koja sudjeluje u stabilizaciji razine šećera u krvi. I ne treba zaboraviti na fizičku aktivnost.

Znanstvenici s Medicinskog sveučilišta u Tianjinu šest su godina pratili zdravstveno stanje 2223 osobe starije od 65 godina, a kojima nije dijagnosticirana demencija, a kroz upitnik su dali odgovore o svojoj prehrani.

Otkriće je predstavljeno na nedavnoj međunarodnoj konferenciji društava za Alzheimer održanoj u Chicagu.

Pogledajte i video kako se zaštititi od ambrozije ako patite od alergije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije