Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
badnja večer za stolom

Bakalar ćemo i ove godine pripremati po najboljem receptu, dala nam ga je chefica hotela Esplanade

Hotel Esplanade
22.12.2022.
u 09:05

Mnogo je običaja i recepata koje vežemo uz božićne blagdane, ali bez bakalara teško je zamisliti Badnju večer. Ovo jelo skladom okusa i mirisa oduševljava sve koji se okupe oko stola.

Bakalar je tražena gastronomska delicija koju najčešće pripremamo u ovo blagdansko vrijeme. Najpopularniji su načini pripreme bakalara u obliku juhe – na bijelo ili crveno te u obliku aromatičnog namaza. Bez obzira za koju se varijantu pripreme odlučite, uz jela s bakalarom je uvijek dobro poslužiti hrskavu focacciu sa svježim začinskim biljem poput ružmarina, majčine dušice ili timijana. Skladom okusa i mirisa oduševit ćete sve prisutne.  – Želim vam blagdanski stol pun finih delicija, okružen najdražim ljudima. Dobar vam tek i sretni blagdani! – poručuje Ana Grgić Tomić, chefica hotela Esplanade i kolumnistica magazina Slano & slatko.

Foto: Hotel Esplanade

Bakalar na crveno

Sastojci:

1 kg sušenog bakalara

2 kg krumpira

5 svježih rajčica

1 žlica paste od rajčice

0,4 dl bijelog vina

4 češnja češnjaka

5 dl maslinova ulja

1 vezica lista peršina

sol po želji

papar u zrnu

2 lovorova lista

Priprema:

Bakalar namačite najmanje 24 sata uz obveznu promjenu vode nekoliko puta. Zatim ga dobro isperite i stavite kuhati dok se meso ne počne odvajati od kosti. Kada je bakalar kuhan, procijedite ga, a vodu u kojoj se kuhao ostavite za daljnju pripremu. Očistite bakalar od kože i kostiju. Krumpir narežite na ploške, oguljenu rajčicu na kockice, a češnjak i peršin nasjeckajte na sitne komadiće. U širi lonac slažite red bakalara, red krumpira, red rajčice i tako sve dok ne napunite lonac. Izmiješajte maslinovo ulje, bijelo vino i pastu od rajčice. Smjesi dodajte češnjak, peršin, sol i papar pa je dodajte u bakalar zajedno s lovorovim listom. Sve zalijte vodom u kojoj se bakalar kuhao i lagano kuhajte dok ne omekša uz povremeno protresanje lonca.

Foto: Hotel Esplanade




 

Komentara 4

LE
Levanto
10:43 22.12.2022.

Ovu godinu ga neću kupiti iz principa. Jer, prošlu godinu sam platija 230, a sad je 340. E neš majci. Iman obotnice i liganj. Faliti će, ali neću da me prave budalon.

PR
Predaror
11:23 22.12.2022.

Sve je Ok u receptu izuzev rajčice. Taj recept sa dodavanjem rajčice se radi u splitu i okolici. A ostali dio dalmacije radi bez rajčice i super je bez rajčice. Sretan Božić svima.

TI
Tinček
11:59 22.12.2022.

Hvala na receptu. Ja ću nešto bez bakalara, bezobrazno je precijenjen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije