Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prirodne ljepote

5 razloga zašto biste trebali posjetiti Park prirode Lonjsko polje

Park prirode Lonjsko polje
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/4
02.06.2021.
u 08:50

Plovidba nečujnim čamcima, jahanje ili veslanje u Kanuu vam zvuči zabavno? Lonjsko Polje pravo je odredište za vas

Jeste li znali da je Lonjsko polje jedno od rijetkih mjesta gdje se održala kultura tradicijskog pašarenja? Bilo da ste pješak, biciklist, veslač – ovo predivno mjesto očarat će baš svakoga. Predstavlja najveći kompleks prirodnih i očuvanih poplavnih nizinskih šuma u Europi, te slovi za jedno od najvećih močvarnih područja u dunavskom porječju. Velik broj domaćih životinja koje se mogu vidjeti u parku, među kojima su i domaće najugroženije izvorne pasmine pružit će vam potpuni doživljaj ovog predivnog biljnog svijeta. Osim toga, Park Prirode odlično je mjesto da svoje najmilije educirate, a ujedno i provedete aktivno kreativno vrijeme u prirodi. Donosimo vam pet razloga zašto ovu destinaciju ne biste trebali promašiti. 

1. Europsko selo roda

Na području ovog parka smjestio se šaren životinjski svijet. Od sisavaca, do gmazova. Posebnost Lonjskom polju daje čak 250 vrsta ptica, od kojih se 138 i gnijezdi. Upravo su ptice dokaz koliko je stanište očuvano. Tako su bijela roda, crna roda, štekavac, i brojne druge ptice redoviti stanovnik ovog parka, a zanimljivo je istaknuti i da je upravo zbog velikog broja gnijezda na krovovima drvenih posavskih kuća, selo Čigoč je 1994. godine proglašeno Prvim europskim selom roda. Do proglašenja u znanstvenoj literaturi nije još nikada zabilježen podatak o tako uspješnom gniježđenju kao u Čigoču. Smješteno je na desnoj obali rijeke Save uz riječni rukavac Tišina. Dakle, ako vas zanima bogata životinjska kultura i želite ponešto novo naučiti, Lonjsko polje pravi je odabir za vas. U ponudi su vam bogati turistički edukativni posjetiteljski centri koji će vam na zabavan način približiti sve zanimljivosti ovog predivnog krajolika. Želite li se zabaviti i obrazovati u isto vrijeme, na pravom ste mjestu.  

Foto: Park prirode Lonjsko polje

2. Aktivni u prirodi

Ako ste željeli biti aktivni u prirodi, a do sada niste imali ideju ili pravu lokaciju, više ne morate tražiti. Uz mnoštvo projekata i bogatu ponudu sadržaja, Lonjsko Polje može zadovoljiti vašu potrebu za gotovo svaki uzrast. Samo jedan od programa koje valja istaknuti svakako je onaj volonterske prirode tradicijski vrtlar. Ako ste osoba od akcije spremna zasukati rukave i na pet dana saditi, uređivati i brinuti se o vrtu, ovo je pravi program za vas. Za vrijeme volontiranja, park osigurava smještaj i hranu, a tijekom slobodnog vremena možete uživati u gotovo svim atraktivnostima poput šetanja pješačkim stazama ili vožnje u kanuu. Idealno mjesto da pet dana vrlo aktivno i korisno provedete u prirodi. Osim volonterskih programa, Park Prirode nudi i programe povezane sa školama, te edukativne programe za djecu. Pronađite ono što odgovara vašim potrebama. Programe možete vidjeti na poveznici.

3. Široka ponuda atrakcija

Plovidba čamcima na solarni pogon. Zvuči primamljivo? Onda je Park prirode Lonjsko Polje idealno mjesto za vas. Vožnja ovim nečujnim čamcima Savom donosi poseban ugođaj i nezaboravno iskustvo, a kapacitet čamca je 12 osoba. Ako pak želite ploviti i pritom proći avanturu dugu čak 45 minuta, bogatu iskustvima, odaberite Vodomar. Radi se o skeli dugoj petnaest metara, kojom ćete putovati i istraživati krajolik, ali i saznati mnogo toga o parku i okolici u putovanju koje ćete pamtiti.  

Foto: Park prirode Lonjsko polje

4. Idealno pješačko i biciklističko odredište

Ako želite aktivan izlet u primjerice samostalnoj varijanti, ovaj Park Prirode i za to ima rješenje. Biciklističke staze veoma su sigurne i ugodne za vožnju budući da je promet na njima iznimno rijedak. Tijekom vaše rute nećete se čak ni pretjerano umoriti jer postoji raznovrsna ponuda seoskih domaćinstava u kojima se možete okrijepiti i nastaviti svoje putovanje odmorni. Tu su također i odmorišne postaje. Zato je Lonjsko polje idealno za samostalni, turistički ili obiteljski biciklizam. Ako ste ipak osoba od pješačenja, u ponudi su tri različite staze u kojima ćete uživati uz laganu šetnju, dok promatrate bogat biljni i životinjski svijet parka.

Foto: Park prirode Lonjsko polje

5. Vrhunski team building

Svakodnevni tempo života i rada često nam zadaju visoku razinu stresa i potrebu za ispušnim ventilima. Upravo je Lonjsko Polje pravi odabir za kvalitetan team building. Fokusirani na svaku pojedinu grupu individualno, u parku će se potruditi da vas i vašu ekipu dočekaju raznovrsni izazovi na otvorenom. Krajnji cilj ovakvih aktivnosti je poboljšanje komunikacije unutar poduzeća, a u Lonjskom Polju maksimalno su otvoreni za prilagodbe i dogovore. U njihovoj bogatoj ponudi atrakcija zasigurno ćete pronaći ono što odgovara potrebama vašeg tima. Uz aktivnosti, tu je još i bogata kulturna baština, kao i vrhunsko gastronomsko iskustvo. Tako primjerice možete jahati, voziti bicikle ili veslati kanue. Ako želite izvesti tim u prirodu, dobro se zabaviti, a pritom poboljšati kolektivne odnose, s Lonjskim Poljem nećete pogriješiti.  

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Sisačko-moslavačke županije.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije