Naslovnica Lifestyle Zdravlje

10 znakova da vam nedostaje željeza u organizmu

Postoji mnogo simptoma koji upućuju na to da vam nedostaje željeza u organizmu. Evo nekih od njih
14. travnja 2014. u 09:12 3 komentara 144649 prikaza
Krv
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/3

Oko 9% žena pati od manjka željeza u krvi, a ta brojka je i veća kada se ubroje žene koje se aktivno bave sportom, tvrde stručnjaci. Od anemije najčešće pate žene i djeca do tri godine. Ako imate neke od ovih simptoma, uputite se liječniku i zatražite pregled krvi.

1. Iscrpljenost

Tijelo koristi željezo za proizvodnju hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim zrncima i služi za prijenos kisika. Kada u organizmu nema dovoljno zdravih stanica, počinjete se osjećati iscrpljeno.

2. Teško se koncentrirate

Teško koncentriranje jedan je od simptoma nedostatka željeza u krvi.

3. Ravnodušnost

Nedostatak željeza u krvi odrazit će se na mnoge sfere vašeg života, tako i na osjećaje ravnodušnosti prema gotovo svemu – roditeljima, prijateljima, partneru, poslu...

4. Ostajete bez daha

Umor | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ovo se može dogoditi prilikom nekog fizičkog napora, vježbanja u teretani pa čak i za vrijeme neke laganije šetnje. Bez dovoljno željeza u krvi organizam je "gladan" kisika.

5. Izgledate "prožvakano"

Ako vam se čini kao da ste upravo "izbačeni iz perilice rublja" to nije dobar znak. Umor na vašem licu može biti prouzročen smanjenjem dotoka krvi i broja crvenih krvnih stanica

6. Nemate više energije za uobičajeni trening

Prije ste bez problema odradili svoj uobičajeni trening, no zadnje vrijeme nemate snage odraditi ga do kraja? Niska razina željeza može biti uzrok toga.

7. Vučete se do teretane?

Ako imate osjećaj da se doslovno vučete do dvorane za vježbanje i osjećate da u mišićima nemate dovoljno snage, vjerojatno nemate dovoljno željeza u krvi jer to utječe na oporavak mišića.

8. Promjene na noktima

Oslabljeni nokti i promjene na njima još su jedan od znakova. Udubljenja na noktima ne može skriti ni vrhunska manikura? Vrijeme za posjet liječniku.

9. Česte infekcije

Ako vas često hvataju infekcije, posebice respiratornog sustava, to je još jedan na listi simptoma mogućeg nedostatka željeza u organizmu.

10. Ružičasta ili crvena boja mokraće

Otprilike 10 do 14 posto ljudi nakon što pojede ciklu imat će roskasti ili crveni urin, no to se događa i kada postoji nedovoljno željeza u organizmu.

>>Podočnjaci su prvi signal koji nam organizam šalje kad postoji neki problem

>>Od anemije najčešće obolijevaju djeca do treće godine i žene

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • Immanuell:

    Iscrpljen sam svaki dan kad radim 6 dana u tjednu po deset i više sati na dan, uz obaveznu presiju na poslu kao da o tome ovisi opstanak planete. Teško koncentriranje također dolazi s iscrpljenošću i nema veze sa nedostatkom ... prikaži još! željeza. Ravnodušnost također, da bi čovjek imao zdrave reakcije na nešto, ne smije biti umoran kao tovarni konj. Ostajanje bez daha nema puno doticaja sa nedostatkom željeza osim kod težih anemija..... Više ima veze sa stresom i napadima panike, odn. izuzetnom anksioznošću. Izgledati prožvakano ako ste pod turbo stresom uz sve prethodne simptome je posve normalno, izgledati normalno uz sve to znači biti vanzemaljac. Glede teškoća kod polaska u teretanu i odrađivanja vježbi, pa tko se normalan može osjećati dobro nakon cijelog dana ormindanja još samoga sebe tjerati u nekakvu teretanu ili na fitness?! Pa to je organizmu alarm za paniku, vaš organizam tada nije sretan, nego ga obuzima užas i panika od onoga što ste mu još dodatno priredili. Tri stavke s kraja su specifičnost pojedinca i njegova imunološkog sustava. Nabrojili ste simptome nedostatka željeza, a sve se opisano može lako svesti na nešto posve drugo. I to drugo najčešće i jest.

  • karambita:

    Lako je za zeljezo, nema se love u dzepu