Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na rubu smo propasti

Zbog jedenja mesa nastaju pandemije, a naša tijela postaju otporna na antibiotike

Press Asociation/Pixsell
19.04.2022.
u 10:36

Dokumentarac 'Kraj medicine' producirali su Rooney Mara i Joaquin Phoenix, a istražuje pitanja globalnih bolesti

"Kada smo počeli raditi na ovom dokumentarnom filmu, pandemija je bila njegova tema, ali nismo mogli ni zamisliti da ćemo ga snimati tijekom pandemije", tako govore slavni hollywoodski glumci Joaquin Phoenix i Rooney Mara, inače par i u privatnom životu i veliki zagovaratelji prava životinja. A dokumentarni film "The End od Medicine", koji potpisuju kao izvršni producenti, istražuje pitanja globalnih bolesti i ljudskog odnosa prema životinjama, u prvom redu (zlo)upotrebe antibiotika u proizvodnji mesa (mlijeka i jaja) za ljudsku prehranu.

Film prati rad dr. Alice Brough, ugledne veterinarke koja istražuje posljedice s kojima će se čovječanstvo suočiti ako ne promijeni svoj odnos prema životinjama. Veterinarka koja je dugi niz godina radila na različitim farmama danas se bori s devastacijom koju takve farme unose u naš svijet te objašnjava kako su one odigrale ključnu ulogu u širenju ubojitih bolesti i pandemijama, ali i u klimatskim promjenama i devastaciji prirode. Osim nje u ovom dokumentarcu sudjeluju i mnogi drugi vrhunski stručnjaci iz svijeta poljoprivrede, politike i medicine, a svi zaključuju da su potrebne velike promjene u poljoprivredi prije nego što posljedice postanu kobne za čovječanstvo.

Među najupečatljivije scene ovog dokumentarca svakako spadaju one u kojima ovi stručnjaci, tijekom pandemije koronavirusa, upozoravaju na to da se čovječanstvu velikom brzinom približava mnogo veća ugroza, ona koja će doslovno izbrisati sve što sadašnja medicina zna o ljudskom zdravlju, jer naša tijela postaju otporna na antibiotike, a sve to zbog onog što doslovno svaki dan jedemo za ručak i večeru.

Oni koji su film vidjeli kažu da je šokantan i upečatljiv, a za to je u svakom slučaju, uz intrigantnu temu, zaslužan i nagrađivani redatelj Alex Lockwood. Riječ je o čuvenom britanskom filmašu koji je karijeru počeo na televiziji, da bi se nakon toga posvetio dokumentarnim filmovima. Danas se bavi isključivo filmovima i pričama kojima je, kako kaže: "cilj rasvijetliti pitanja etike i održivosti našeg svijeta i života", a najpoznatiji mu je film kratki film "73 krave". Za njega je 2019. godine osvojio je BAFTA-u, a film je nakon toga prikazan i u Europskom parlamentu u nastojanju da se uvedu promjene u poljoprivrednim zakonima. Glumački par Mara i Phoenix najavili su premijeru ovog filma za 10. svibnja. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije