Naslovnica Kultura Knjige

Zaokružio dio novoseljanske povijesti i ostavio ga za sjećanje budućim pokoljenjima

Kovačević je istraživao prošlost Bosanske, ali i Slavonske Posavine koje su međusobno povijesno isprepletene
11. travnja 2019. u 12:50 1 komentara 370 prikaza
Jozo Kovačević
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Novo Selo kod Bosanskog Broda nekada je s gotovo 3.000 stanovnika bilo jedno od najvećih hrvatskih mjesta u Bosanskoj Posavini. Danas u njemu živi samo šezedesetak ljudi, većinom starije dobi.

Književnik Toni Sala Knjiga 
na stolu 'Dječaci' su fluidni roman čiji furiozni kraj podsjeća na finale neke Rossinijeve opere

Ostali su razasuti širom Hrvatske i svijeta. Da mjesto ne iščezne iz sjećanja, brine se Brođanin Jozo Kovačević, koji je o njemu napisao dvije monografije. Zapisi su to koji govore o tome kako je nekada izgledao život u selu. Kovačević je do Domovinskog rata živio u Novom Selu, a onda je poput većine Posavljaka morao u izbjeglištvo.

Jozo Kovačević | Autor : Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Knjige su njegov dug rodnom kraju koji je kroz povijest doživio mnoge poteškoće, uključujući i zadnji rat koji je raselio sve Hrvate s tog područja.

- Moja prva knjiga odnosila se ugavnom na nastanak i razvoj sela i župe kojoj pripada, dok je drugi dio priče monografija o našem nogometnom klubu Ukrinu, koji danas ima još samo veterane. Želim da po mojim knjigama ostane trag budućim vremenima o postojanju tih ljudi te o kulturnim, gospodarskim i sportskim prilikama u tom kraju – rekao je Kovačević.

Nova knjiga: Lars Kepler "Lovac na zečeve" Na pola priče znamo tko je ubojica, ali strava traje do kraja

Prva Kovačevićeva monografija govori o začecima života i specifičnostima jednog prostora koji je, unatoč tome što je kroz povijest više puta mijenjao ime i bio izložen različitim utjecajima, uvijek ostao svoj. Za razliku od nje, druga knjiga koju je predstavio u prepunom domu mjesnog odbora u Novom Selu usredotočena je na jedan segment života u mjestu, onaj sportski. NK Ukrina za Novoseljane je uvijek bila puno više od kluba.

- Naš navijači bili su jako vezani za klub. Putovali su na gostovanja u Vukovar i Našice, "tukli" se u Tuzli i Tesliću. Mene osobno zanimala je povijest nogometa na ovim prostorima. Kada to kažem, mislim i na desnu i na lijevu obalu Save, jer nogomet u Novo Selo i Bosansku Posavinj nije došao ni iz Sarajeva niti iz Mostara, nego iz Slavonije. Mi, na žalost, više nemamo ni seniore ni juniore ni kadete ni pionire. Postoje još samo veterani, i to je bio jedini način da se spasi postojanje imena kluba.

Jozo Kovačević | Autor : Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Kako sam autor kaže, Novo Selo danas čuvaju "posljednji mohikanci'' tog kraja, vrijedni divljenja i svake pohvale. Samo zahvaljujući njima, još se diže dim iz dimnjaka poneke novoseljanske kuće, iako ih je više od dvjestotinjak obnovljenih.

Eric Kurlander: Hitler je bio lud za okultnim. Treći Reich širio je bizarne ideje

Pišući svoje knjige, koje su ilustrirane brojnim fotografijama i potkrijepljene dokumentima, Kovačević je istraživao prošlost Bosanske, ali i Slavonske Posavine. Povijest ove dvije regije umnogome je isprepletena, a klubovi iz bosanskobrodske općine godinama su igrali u natjecanjima pod okriljem Hrvatskog nogometnog saveza. Na žalost, od nogometa na ovim prostorima danas je ostala samo Jozina monografija.

- Nadam se da sam sa svoje dvije knjige uspio zaokružiti dio novoseljanske povijesti i ostaviti ga za sjećanje nekim budućim pokoljenjima – istaknuo je Kovačević.

Dio prihoda od prve knjige, čije je izdanje pomogao Večernji list i vlč. Ivan Tolj, župnik župe Gornja Močila, namijenjen je za pomoć u obnovi župe Presvetog Srca Isusova u Novom Selu.

Naš svijet je lijep

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj