Naslovnica Kultura Knjige

Na pola priče znamo tko je ubojica, ali strava traje do kraja

12. ožujka 2019. u 11:17 0 komentara 101 prikaza
Foto: arhiva Fraktura

Nedavno je  hrvatske knjižare stigao “Lovac na zečeve” (Fraktura, urednica Iva Karabaić, prijevod Sandra Ljubas, 149 kuna) – šesti slučaj inspektora Joona Linne, a ljubaznošću izdavača prvi smo pročitali ovaj uzbudljivi roman bračnog para Alexandre Coelho Ahndoril i Alexandera Ahndorila, koji objavljuju pod pseudonimom Lars Kepler.

Ivan Stanišić / ALU nastavlja se veliki projekt večernjeg lista Ukoričen 'Pogled u 2068.': Deset izuzetno poticajnih vizija razvoja čovječanstva

Priča jest nastavak dosadašnje sage, ali se bez ikakvog problema može čitati kao poseban roman jer poveznice s prijašnjim knjigama tiču se ponajviše privatnog života glavnog junaka, a ne “friškog” zločina. Glavnog junaka čitatelj susreće nakon što je već dvije godine proveo u zatvoru, ali ga okrutno ubojstvo, koje policija isprva istražuje kao teroristički čin, ponovno dovodi u žižu zbivanja. Napeta scena kojom knjiga završava jasno pokazuje da nam slijedi i sedmi (i tko zna koji) slučaj inspektora koji je svoje tvorce prometnuo u kraljeve skandinavskih krimića.

Ovdje je riječ o slučaju serijskog ubojice koji ubija ugledne članove društva, a kako se polako razotkriva čitava priča, jasno je da je riječ o osveti za okrutno silovanje koje se dogodilo u davnoj prošlosti. No autori ovdje zapravo vrlo rano otkrivaju čitatelju cijelu priču, ali zbog toga ne gube na napetosti. Štoviše, tada ritam knjige i zbivanja u njoj postaje sve furiozniji, tako da čitatelj u tom drugom dijelu romana zapravo strahuje od brzine kojom ubija “lovac na zečeve”.

Michel Houellebecq KNJIGA IZLAZI 4. SIJEČNJA Houellebecq piše o žutim prslucima?

Prizori su uglavnom kratki, smjenjuju se perspektive iz kojih se otkriva cijela priča, a sve je poredano u stilu vrhunskog scenarija za hit-film koji će gledatelje prikovati za stolice. Kao i u dosadašnjim romanima, autori u priču uvode nadasve aktualne likove pa se tako ovdje, uz ‘zvjerke’ iz visoke politike, pojavljuje i kuhar – TV zvijezda. Stoga morate doznati tko će – i pod koju cijenu – preživjeti pohod serijskog ubojice kakav se još nije pojavio na stranicama nekog trilera.

Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.