Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DVD Tajne egipatskih faraona; Izgubljeno kraljevstvo Maja (FF press, 2006.)

Zanimljiva arheologija

dvd_arheologija.jpg
import
18.01.2007.
u 12:39

EGYPT - SECRETS OF THE PHARAONS, pop.-znan., 56 min., SAD, 1997.; LOST KINGDOMS OF THE MAYA, pop.-znan., 52 min., 1993.; R: Christine Weber

Nije li čudno, pitao bi Ali G, da je baš u vrijeme snimanja ovih dokumentaraca na arheološkim nalazištima u Egiptu isprobavana nova, revolucionarna bušilica, da je jedan znanstvenik baš tada odlučio isprobati mumifikaciju prema drevnom receptu i da je pred kamerom otkriveno nekoliko majstorski izrezbarenih majanskih oštrica od kremena? (Hm, pa ovo posljednje možda i jest.)

Šalu na stranu. Riječ je o s trudom i marom napravljenim popularno-znanstvenim filmovima snimljenima pretežno na licu mjesta, tijekom arheoloških istraživanja na egipatskim piramidama ili ruševinama gradova Maja u Srednjoj Americi.

U skladu s namjerom, obrazovno vrijedni i poučni filmovi izrađeni su u tradiciji (zapravo su njihov dio) dobrih, ozbiljnih radova National Geographica, onih zbog kojih su njegovi filmovi stekli ugled i na čijoj se slavi proizvode i prodaju neusporedivo slabiji koji nastaju posljednjih godina.

DVD: Ne želite li film gledati uz (dobru) hrvatsku sinkronizaciju (izvorna je pripovjedačica "Maja" Susan Sarandon), čeka vas vrlo neugodno iznenađenje: titlovi su na srpskom! (J. H.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije