Naslovnica Kultura Glazba

ZAMP o izvođenju narodnih pjesama: Plaćanje naknade za očuvanje zaštite narodne baštine

Na djelima koja su koreografski i/ili glazbeno odnosno tekstualno obrađena, nositelji autorskog prava na takvim djelima su oni koji su ih obradili. Drugim riječima, koreografima i obrađivačima pripada naknada za izvođenje tradicionalnih djela koja su obradili
25. listopada 2016. u 11:10 2 komentara 1008 prikaza
tamburaši
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Iz HDS ZAMP-a oglasili su se vezano za nedavne medijske objave gdje se spominje kako ZAMP naplaćuje izvođenje narodnih i pučkih pjesama.

Zašto se naplaćuju autorska prava za izvođenje pučkih i narodnih pjesama?

Sukladno važećem Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima ali i njegovim ranijim verzijama i propisima koji su preuzeti iz SFRJ, za javno izvođenje tradicionalnih narodnih djela u izvornom obliku (dakle djela na kojima nema aranžera ili koreografa koji bi bili nositelji autorskog prava) predviđeno je plaćanje naknade. Tako prikupljene naknade ranije su (od doba SFRJ)  bile prihod državnog proračuna, a prema izmjenama Zakona iz 2007., društvo za kolektivno ostvarivanje prava (odnosno HDS ZAMP) dužno je kroz natječaj i poseban Fond iste distribuirati s ciljem očuvanja zaštite narodne baštine.

Brač SUPETAR Ovdje ne prolaze vicevi o lijenim Bračanima 07.04.2016., Zagreb - Na konferenciji za medije u restoranu Gallo predstavljeno je ovogodisnje izdanje CMC festivala koji se odrzava u Vodicama. Mjeasi. Photo: Borna Filic/PIXSELL TAMBURAŠI U STARKAMA Svi nas vole, upucavaju nam se čak i muškarci

Sukladno ugovoru HDS ZAMP-a s Hrvatskim saborom kulture i udrugom CIFF, KUD-ovim se za izvođenje takvih djela u izvornom obliku ne naplaćuju naknada na način da KUD umjesto uplate naknade HDS ZAMP-u isti iznos zadrži za svoje potrebe (pa se i tako djeluje u skladu sa Zakonom na poticanje očuvanja narodne baštine).

Na djelima koja su koreografski i/ili glazbeno odnosno tekstualno obrađena, nositelji autorskog prava na takvim djelima su oni koji su ih obradili. Drugim riječima, koreografima i obrađivačima pripada naknada za izvođenje tradicionalnih djela koja su obradili. I ovdje je HDS ZAMP u sporazumu s Hrvatskim saborom kulture i CIOFF-om za KUD-ove u slučajevima kad su oni sami organizatori priredbi, ugovorio simboličnu naknadu.

Iznos naknade u tom slučaju je:

 • 300 kuna + PDV godišnje za do 3 nastupa u vlastitoj organizaciji
 • 600 kuna + PDV godišnje za 4 do 6 nastupa u vlastitoj organizaciji
 • 900 kuna + PDV godišnje za 7 i više nastupa u vlastitoj organizaciji.

Možemo potvrditi da KUD-ovi najčešće zaključuju ugovor za do 3 nastupa u vlastitoj organizaciji za iznos od 300 Kn + PDV godišnje.

Kome se prosljeđuje novac od autorskih prava za pučke i narodne pjesme? 

Ono što se naplati za obrađena narodna djela s aranžmanima i koreografijama, isplaćuje se sukladno popisima izvedenih djela upravo tim aranžerima i koreografima.

Ono što se naplati za izvođenje tradicionalni djela u izvornom obliku (uz napomenu da se takve izvedbe KUD-ovim ne naplaćuju), jednom godišnje se dijeli putem HDS ZAMP-ovog natječaja „Tradicional“ nezavisnim projektima tradicijske glazbe. Sav iznos, dakle, u cijelosti završava „na terenu“, upravo u KUD-ovima i njihovim projektima koji su zadovoljili uvjete Natječaja i kriterije stručne komisije.

U tijeku je raspisivanje natječaja Tradicional za 2017. godinu, a prošlogodišnji fond naknada za tradicijsku glazbu iznosio je 326.782,00 kn koje su, odlukom stručne komisije Natječaja, raspoređene na ukupno 34 projekta, među kojima su i tri zajednice KUU Međimurske županije iz Čakovca. Više na linku: http://www.hds.hr/rezultati-natjecaja-tradicional/

>> Morska je plata ovdje bolja nego na moru, a kroketi od buče – mljac!

Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Gospodo draga, narodna baština se očuvala i bez vas do dana današnjega, a vi ju kao danas štitite, od koga, od hrvatskog naroda možda, naplačujete sprovode, dali je i to u kulturi očuvanja hrvatske narodne glazbene baštine, pre sramotno, nemam ... prikaži još!am riječi, ovo je čisti ozakonjeni kriminal, udružena zločinačka organizacija na čelu sa znate već kojim.

 • silvia_bilic:

  Josipovic jos udara !!!!!