Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još jedno priznanje Milku Kelemenu

Veliki skladatelj novi je počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu

26.09.2014., Zagreb - Na zagrebackom sveucilistu profesoru Mirku Kelemenu dodijeljen je pocasni doktorat . Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Žarko BašićPIXSELL
27.09.2014.
u 12:39

Počast skladatelju jučer je iskazala i Zagrebačka filharmonija, a 9. listopada u Slatini počinje 20. izdanje Dana Milka Kelemena

- Obično je netko s devedeset već davno mrtav, a ako je živ nitko ne zna za njega - rekao mi je proljetos Milko Kelemen, no odmah potom povjerio mi je da mu je telefon na 90. rođendan, 30. ožujka, toliko zvonio da su ga on i supruga na kraju morali isključiti.

Nije veliki skladatelj zaboravljen ni u svojoj rodnoj Slatini, gdje 9. listopada počinju već dvadeseti po redu Dani Milka Kelemena, podsjeća na njega i svako novo izdanje Muzičkog biennala čiji je glavni pokretač, a jučer mu je u Zagrebu priređena uistinu lijepa i dolična svečanost na Sveučilištu u Zagrebu gdje je promoviran u počasnog doktora.

Rektor Aleksa Bjeliš u svom je uvodnom slovu u svečanoj auli Sveučilišta na Trgu maršala Tita lijepo povezao Kelemenov jubilej i počasni doktorat s dovršenjem velikog projekta nove zgrade Muzičke akademije. Počasni je doktorat Milku Kelemenu dodijeljen na prijedlog Vijeća Muzičke akademije, a odlukom povjerenstva kojim je predsjedao akademik Nikša Gligo i čiji su članovi još bili akademik Ruben Radica, prof. Eva Sedak, prof. emeritus Vladimir Krpan te prof. Enes Midžić.

Promotor Nikša Gligo u svom je govoru ocrtao Kelemenov skladateljski razvoj i opus, s posebnim naglaskom na zapravo nikada dovršenom životnom djelu u nastajanju, najpoznatijem pod imenom Apocalyptica. Nije ostalo nespomenuto ni Kelemenovo pedagoško djelovanje u Hrvatskoj i Njemačkoj. Pred publikom u kojoj su bili mnogi uglednici kulturnog života Milko Kelemen je kratkim srdačnim govorom zahvalio na časti koju je nazvao najvećom od svih koje je dobio u životu. U prigodnoj knjižici objavljena je i njegova opširnija pisana zahvala u kojoj je još jednom do izražaja došlo i njegovo spisateljsko umijeće, osobito u evociranju dragocjenih autobiografskih detalja.

"Vijest o dodjeli počasnog doktorata izazvala je nezaustavljivi vrtlog slika, glasova, krajolika, osoba i emocija raznih boja s energijama osebujnih profila", piše Kelemen.

Zahvaljujući kolegama s Muzičke akademije spomenuo je i svoje velike profesore Stjepana Šuleka, Friedricha Zauna i Melitu Lorković, potom velike glazbenike Antonija Janigra i Milana Horvata koji su ga rano prepoznali i zastupali, te svoje učenike Rubena Radicu, Bogdana Gagića i Silvija Foretića. Osobito dirljivim i poetičnim riječima zahvalio je i svojoj životnoj suputnici, supruzi Meli.

Počast Kelemenu jučer navečer iskazala je i Zagrebačka filharmonija dodjeljujući mu povelju i otvarajući svoju novu sezonu upravo njegovom mladenačkom skladbom "Preludio, aria e finale". 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije