Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjećanja na Tristana

Wagneru u čast u Bayreuthu Nijemci praizveli Milka Kelemena

kelemen
Arhiva MBZ
20.02.2013.
u 18:30

Skladatelja koji će uskoro slaviti 90. rođendan silno veseli nastup na Biennalu 12. travnja 2013.

Ugledni hrvatski skladatelj Milko Kelemen svojoj je karijeri i biografiji dodao još jedno veliko postignuće i dokaz kako pripada svjetskoj glazbeničkoj eliti.
U samom srcu kulta Richarda Wagnera u bavarskom gradiću Bayreuthu gdje se nalaze Wagnerovo kazalište, vila i grob, u Wagnerovoj je godini, kada čitav svijet slavi 200. godišnjicu njegova rođenja, na poseban način obilježen i 13. veljače kada se navršilo točno 130 godina od njegove smrti. Tim je povodom na pozornici Stadthalle u Bayreuthu nastupio Trio Parnassus, jedan od najnagrađivanijih njemačkih komornih sastava. Ansambl svjetskog ugleda koji čine pijanist Chia Chou, violinistica Yamei Yu i violončelist Michael Gross pripremili su program sastavljen od skladbi četvorice skladatelja: Ludwiga van Beethovena, Franza Liszta,  Johannesa Brahmsa i Milka Kelemena.
Nije to čast samo za Milka Kelemena, nego i za čitavu hrvatsku kulturu što je u takvoj prilici, na takvom mjestu i za takav ansambl naručena skladba jednog hrvatskog skladatelja.
Kelemenova skladba koja je prošli tjedan doživjela praizvedbu u Bayreuthu i koja je, prema pisanju tamošnjih novina, dočekana s oduševljenjem, nosi naslov “Sjećanja na Tristana” (Erinnerungen an Tristan) i sukladno naslovu sadrži brojne citate iz tog amblematskog i za čitav kasniji razvoj europske glazbe vrlo važnog Wagnerova djela. Partituru s podnaslovom “Uz 200. rođendan Richarda Wagnera” već je tiskao ugledni glazbeni izdavač Sikorski.  
U telefonskom razgovoru razdragani nam je skladatelj iz svoje obiteljske kuće u Stuttgartu ispričao kako je uoči praizvedbe na zahtjev izvođača i naručitelja dorađivao svoje posljednje djelo.
- U skladbi je bilo više Wagnera nego Kelemena pa su me zamolili da taj odnos malo izmijenim - ispričao nam je maestro Kelemen u čijem se zvonkom i vedrom glasu ne čuje da će i on sam za godinu dana doseći jednu okruglu visoku broju, svoj devedeseti rođendan!
Za Milka Kelemena, kojem u čast svake godine glazbeni festival organizira njegov rodni grad Slatina, nema mirovine ni mirovanja. Kao osnivača Muzičkog biennala trenutno ga najviše veseli to što će upravo na tom festivalu, kojim je Zagreb upisao na svjetsku kartu suvremene glazbe, uskoro doživjeti praizvedbu jednog od svojih novijih djela.

Na koncertu 12. travnja 2013. u Lisinskom Zagrebačka filharmonija i sjajni hrvatski trubač Vedran Kocelj praizvest će koncertantnu skladbu za trubu, odnosno, kako to sam skladatelj kaže, za trompetu i orkestar pod naslovom Tromberia. Prema Kelemenovoj partituri u sastavu orkestra naći će se i egzotični instrumenti poput tibetanskih zvona ili aboridžinskog didžeridua, ali i obične staklene boce kao dio velike baterije udaraljki.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije