Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI UDARAC

Upravni odbor HAVC-a se raspao, Hribar tvrdi da ga politički pritišću

'01.09.2010., Nova Ves 18, Zagreb, Kuca hrvatskog filma - Hrvoje Hribar - Rodjen u Zagrebu. Diplomirao povijest umjetnosti i komparativnu knjizevnost, te filmsku reziju na ADU. Tijekom studija objavlj
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
26.09.2012.
u 15:45

Enes Midžić na vlastitu je molbu razriješen s dužnosti, uskoro i će ostali članovi upravnog odbora slijediti njegov primjer

Enes Midžić ovih će dana na sastanak u Ministarstvo kulture prije kojeg ne želi reći što je bio povod njegovu odlasku iz HAVC-a.

Novi u nizu udaraca Hrvatskom audiovizualnom centru i njegovu ravnatelju Hrvoju Hribaru dogodio se nakon što se iz Upravnog odbora HAVC-a nedavno povukao Enes Midžić, da bi preko jednog domaćeg tjednika povlačenje najavili i ostali članovi tog tijela.

– Istina je da sam Ministarstvu kulture predao zahtjev za razrješenje s mjesta predsjednika Upravnog odbora HAVC-a i da je taj moj zahtjev prihvaćen. Ovih bismo se dana trebali naći na sastanku u Ministarstvu, gdje ćemo svi staviti karte na stol i vidjeti što je u HAVC-u pošlo pogrešno. Ja sam sad privatna osoba i mislim da ne bi bilo korektno s ministarstvom razgovarati preko medija – rekao nam je u telefonskom razgovoru Midžić.

Nisu mogli surađivati

Na naše inzistiranje, dodao je kako njegova ostavka nije rezultat anonimne prijave za navodne financijske malverzacije u HAVC-u, već da se radi o tome da je njegova daljnja suradnja s ravnateljem HAVC-a Hrvojem Hribarom nemoguća. Podsjetimo, Hribar je na čelo HAVC-a došao nakon relativno nepoduzetnog Nikše Sviličića, i u kratkom je vremenu pokrenuo mnoge stvari s mrtve točke, čime je zaradio veliku potporu mlađe i srednje generacije redatelja i producenata. 

– Raspisujući natječaj za novi upravni odbor, HAVC ima priliku obnoviti jedini tim koji je od njegova osnutka izmakao promjenama. A u obnovi članstva i priliku za razvoj ili bar generacijsko pomlađivanje – ocijenio je Hribar, koji ovo očito tumači kao još jedan politički pritisak na njega i HAVC.

Bivši filmski moćnici

Naime, posljednjih godinu dana sve su snažniji pokušaji opozicijske struje starijeg kova da se Hribara diskreditira, a HAVC prikaže kao leglo klijentelizma. Tome je pogodovalo i nekoliko anonimnih kaznenih prijava, pa čak i anonimna kampanja lecima koji su se distribuirali po hotelskim sobama gostiju festivala u Puli i Sarajevu, a kojima se upozoravalo na niz navodnih nezakonitosti i sukoba interesa u HAVC-u. Iako ni jedna od tih anonimnih prijava nije urodila podizanjem optužnice, napisi o njima prilično su narušili imidž HAVC-a u domaćoj javnosti.

– U medijima možete pratiti kampanju koju protiv mene organizira nekoliko bivših filmskih moćnika i novinara s kojima su interesno povezani. Sve dok HAVC radi zakonito, uz mjerljive rezultate, i dok nas podržava struka, sumnjam da imaju izgleda – oštar je Hribar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije