Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od raka u 59. godini

Umro poznati škotski SF pisac Iain Banks

Iain Banks
IainBanks.net
09.06.2013.
u 19:23

Nagrađeni škotski pisac "običnih" romana i znanstvene fantastike Iain Banks umro je danas u 59. godini nakon borbe s rakom gušterače.

Nagrađeni škotski pisac "običnih" romana i znanstvene fantastike Iain Banks umro je danas u 59. godini nakon borbe s rakom gušterače, piše Sky News.

Nagrađivani škotski pisac je u u travnju na svojoj internetskoj stranici objavio da je u završnoj fazi raka gušterače te da vjerojatno neće živjeti više od godine dana. - Banks je bio jedan od škotskih najomiljenijih pisaca 'mainstream' kao i znanstveno - fantastičnih knjiga - objavila je u priopćenju povodom smrti njegova izdavačka kuća Little, Brown Book Group. Banks je najpoznatiji po svojim knjigama "The Wasp Factory" (Osinja tvornica) i "The Crow Road" prema kojima su snimljene i TV serije. Pod imenom Iain Banks je napisao i seriju znanstveno-fantastičnih knjiga.

Times ga je 2008. godine uvrstio među 50 najboljih britanskih pisaca od 1945. godine. Do ožujka ove godine je objavio 26 romana, od kojih su neki završili kao TV serije, radio drame ili kazališne predstave. Sa žanrom znanstvene fantastike je počeo 1987. godine kada je napisao "Consider Phlebas" (Sjeti se Phlebasa), nastavio sa "Player of Games" (Igrač igara). Oba djela su dio SF serijala o Kulturi.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije