Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umro Flaker

Umro književni povjesničar i teoretičar Aleksandar Flaker

aleksandar flaker
arhiv vl
25.10.2010.
u 10:07

U 87. godini umro je poznati književni povjesničar i teoretičar Aleksandar Flaker. Rođen u Bialystoku u Poljskoj, Flaker je studij slavistike završio u Zagrebu, gdje je godinama predavao rusku književnost.

Umro je Aleksandar Flaker, ugledni književni povjesničar i teoretičar, rođen u Bialystoku u Poljskoj 24. srpnja 1924. godine. Školovao se u Zagrebu i Senju, studij slavistike završio je u Zagrebu na Filozofskom fakultetu gdje je i predavao rusku književnost. Bio je redoviti član HAZU, a gost profesor bio je na brojnim europskim i američkim sveučilištima. Prevodio je s ruskog, priredio više antologija i izbora ruske književnosti. Bavio se i literarnim i političkim odnosima Rusije i Hrvatske.

Njegova monografija "Proza u trapericama" imala je velik odjek i to ne samo među piscima. Njegova "Poetika osporavanja" bavila se avangardom, a S. P. Novak smatra da je to najbolji priručnik o slavenskom doprinosu avangardi.

Lani je dobio Kiklopa za životno djelo, a objavio je i zapažene autobiografske zapise.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije