Naslovnica Kultura Knjige

Umro književni povjesničar i teoretičar Aleksandar Flaker

U 87. godini umro je poznati književni povjesničar i teoretičar Aleksandar Flaker. Rođen u Bialystoku u Poljskoj, Flaker je studij slavistike završio u Zagrebu, gdje je godinama predavao rusku književnost.
25. listopada 2010. u 10:07 0 komentara 28 prikaza
aleksandar flaker
Foto: arhiv vl

Umro je Aleksandar Flaker, ugledni književni povjesničar i teoretičar, rođen u Bialystoku u Poljskoj 24. srpnja 1924. godine. Školovao se u Zagrebu i Senju, studij slavistike završio je u Zagrebu na Filozofskom fakultetu gdje je i predavao rusku književnost. Bio je redoviti član HAZU, a gost profesor bio je na brojnim europskim i američkim sveučilištima. Prevodio je s ruskog, priredio više antologija i izbora ruske književnosti. Bavio se i literarnim i političkim odnosima Rusije i Hrvatske.

Njegova monografija "Proza u trapericama" imala je velik odjek i to ne samo među piscima. Njegova "Poetika osporavanja" bavila se avangardom, a S. P. Novak smatra da je to najbolji priručnik o slavenskom doprinosu avangardi.

Lani je dobio Kiklopa za životno djelo, a objavio je i zapažene autobiografske zapise.

CCC
Must have
Proljetni komadi u kojima ćete izgledati stajliš, a za njih ne morate potrošiti pravo bogatstvo

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.