Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umrla Eliza Gerner

Umrla dramska prvakinja zagrebačkog HNK-a Eliza Gerner

eliza gerner
goran jakus/pixsell
12.08.2013.
u 13:21

U devedeset i trećoj godini umrla je dugogodišnja dramska prvakinja HNK-a u Zagrebu Eliza Gerner. Bila je supruga kazališnog djelatnika Tita Strozzija i skladatelja Milana Arka, a objavila je i sedam knjiga

Dvadesetak dana prije devedeset i trećeg rođendana u Zagrebu je umrla dramska prvakinja zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta Eliza Gerner. Rođena je u Somboru 30. kolovoza 1920. godine. U rodnom se gradu počela baviti glumom, da bi 1948. godine postala članicom Dramskog studija zagrebačkog HNK-a koji je vodio svestrani kazališni djelatnik i njen budući suprug Tito Strozzi. Dvije je godine kao glumica djelovala u Rijeci, da bi članica Drame zagrebačkog HNK-a bila od 1950. do 1983. godine. Na svojoj je matičnoj sceni ostvarila brojne uloge, između ostalih i u dramama Miroslava Krleže. Glumila je na tri jezika i to hrvatskom, mađarskom i njemačkom, a osim na kazalištu, potvrdila se i na filmu i na televiziji.Sa suprugom Titom Strozzijem glumila je i u njegovom komadu o glumcima “Igra u dvoje” s kojim su obišli Europu. Eliza Gerner bila je vrsna poznavateljica hrvatskog kazališnog života i njegova poštovana kroničarka. Napisala je sedam knjiga, među njima i knjigu o prvom suprugu Titu Strozziju, ali i knjige sjećanja na svoje kućne prijatelje Belu i Miroslava Krležu s kojima se družila zajedno sa svojim drugim suprugom Milanom Arkom koji je neke Krležine balade i uglazbio. Prvu knjigu “Osvrnuh se sjetno” objavila je još 1988. godine, a onda su uslijedile knjige “Oproštaj s Gvozdom”, “Oteto zaboravu”... Zahvaljujući svojem spisateljskom radu Eliza Gerner je bila članica Hrvatskog društva pisaca koje je prije tri godine obilježilo i njen devedeseti rođendan. Dobila je i nagradu za životno djelo Hrvatskog društva dramskih umjetnika, a predsjedavala je i Fondom solidarnosti i Fondom Mila Dimitrijević.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije