Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tradicija

U Crikvenici počela Zimska škola hrvatskog folklora

Hrvatski foklor
Arhiva VL
04.01.2011.
u 10:46

Ove godine podučavaju se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskog alpskog područja

U Crikvenici je jučer počela Zimska škola hrvatskog folklora, namijenjena prvenstveno obrazovanju voditelja i članova hrvatskih folklornih i tamburaških sastava. Ove godine podučavaju se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskog alpskog područja: plesovi Međimurja, Podravine, Hrvatskoga zagorja, Prigorja, karlovačkog Pokuplja, Jaskanskog prigorja i polja, Gorskog kotara i Istre.

Uz praktična plesna predavanja, održat će se i teorijska predavanja o osnovama tambure i tamburaške glazbe, povijesti plesa i plesnim područjima, hrvatskoj tradicijskoj kulturi i kulturno-povijesnim osobitostima hrvatskih narodnih plesova, narodnim nošnjama i pjesmama te tradicijskim glazbalima alpskoga područja. 

Osnivač škole i autor njezina programa bio je davne 1963. godine uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan, a današnji voditelj je Andrija Ivančan, prof. Uz njega, predavanja održavaju Siniša Leopold, prof., i Stjepan Fortuna, prof., Dražen Šoić, Marijan Janči, Nerina Štajner, Vido Bagur, prof., Josip Forjan, prof., Kristina Benko, prof., Stjepan Večković, Miro Kirinčić i Vladimir Kuraja. Organizator škole je Hrvatska matica iseljenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije