Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PERFORMANCE

Tužna priča Marine Abramović o umjetnosti žrtve

marina abramović
arhiv vl
21.03.2010.
u 13:30

Dugo je umjetnici trebalo da otkrije kako je uvelike tom životnom art “filmu” kriva željezna disciplina njene majke.

To je zapravo tužna priča koja završava slavom zahvaljujući upravo svom tragičnom psihološkom temelju. Riječ je o Marini Abramović, najpoznatijoj umjetnici performancea s područja bivše Jugoslavije iz koje je otišla 1976. godine. U svjetsku povijest umjetnosti upisana je ona kao autorica čiji je vrhunac prva nagrada Venecijanskog bijenala 1997., a sada i retrospektivna izložba u MoMi, Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Hrvatski umjetnici i ljubitelji umjetnosti zauvijek će pamtiti Marinine performance u kojima je ona vlastito tijelo obavezno dovodila u gotovo smrtnu opasnost. Sama ga je napadala noževima, oštricama i oružjem svih vrsta ili bi pustila da to čine njeni partneri i publika.

Nadmoć žrtve znala je pomiješati s razornom snagom uništenja ili bar potencijalnog uništenja. U tijesnom prostoru njezin je partner držao u nju uperen napeti luk i strijelu. Žiletom je na vlastitu trbuhu urezala crvenu zvijezdu, odjevena poput partizanke. Pamti se performance u kojem ona i njezin životni i umjetničkui partner, mađarski umjetnik Ulay pješače svaki sa svog kraja Kineskog zida, sretnu se nakon 2.500 km, poljube i zauvijek rastanu!

Dugo je Marini trebalo da otkrije kako je uvelike tom životnom art “filmu” kriva željezna disciplina njene majke. Marina je i u 29. godini morala do 22 sata biti kući! Do tada je morala završiti i svaki svoj perfomance. Nikad se nije otela ulozi poštovane žrtve: dok god traje izložba, ona ostaje sjediti pred publikom!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije