Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ALBUMI

Termiti – LP ploča Vjeran pas(Dallas Records)

storyeditor/2023-07-06/termiti-lp-ploa-vjeran-pas.jpg
12.07.2023.
u 09:40

Termiti su 21. prosinca 1979. scenskim nastupom pod vodstvom Predraga Kraljevića-Kralja s WC školjkama i jastucima punim perja napravili pomutnju poput Sex Pistolsa nekoliko godina prije u Londonu i dali ideje Letu 2 i Letu 3

Kuriozitet je da jedna od najvažnijih ploča domaćeg rocka izvorno nikada nije bila objavljena. Albumski prvijenac riječkih Termita tek se 1996. pojavio na CD izdanju Dallas Recordsa pod nazivom "LP ploča Vjeran pas", kako bi svi jasno znali da se ne radi o singlu poznate pjesme, nego "long play" albumu.

Novo, prvo vinilno izdanje albuma Termita komotno se moglo nazvati "2LP ploče Vjeran pas", jer na dva vinila donosi sve snimke, i studijske i koncertne, koje je grupa ostavila iza sebe. To je posebno važno, jer osim pjesama "Vjeran pas", "Mama, s razlogom se brineš" i "Vremenska prognoza", koje je vodeći promotor punka i novog vala Igor Vidmar tada uključio na davnu kompilaciju ljubljanskog ŠKUC-a "Novi punk val 78-80", Termiti su u javnost dolazili ponajprije koncertnim nastupima.

Među kojima je posebno važan onaj u Kristalnoj dvorani opatijskog hotela Kvarner, gdje su 21. prosinca 1979. scenskim nastupom pod vodstvom Predraga Kraljevića-Kralja s WC školjkama i jastucima punim perja napravili pomutnju poput Sex Pistolsa nekoliko godina prije u Londonu i dali ideje Letu 2 i Letu 3.

Termiti su bili brutalna jedinica u kojoj je počeo Damir Martinović-Mrle pa je drugi album Leta 3 "El Desperado" 1992. uključivao novu verziju pjesme "Vjeran pas", koju od tada svi poznaju kao himnu protiv konformizma i prilagođenosti, ne samo u komunizmu nego i u kasnijem kapitalizmu.

Da su snimili samo tu pjesmu, Termiti bi ostali zapamćeni kao "terminatori" društvene stvarnosti i efektni psihoanalitičari životnih okolnosti, ali srećom snimili su više. Sve to objedinjeno je na dvostrukom vinilu "LP ploča Vjeran pas", koja osim 17 poznatih studijskih snimaka, uvrštenih na prvu ploču, donosi i deset koncertnih zapisa, od kojih su dva posljednja ("Redukcija" i "Vjeran pas") snimljena naknadno, 1996. u Ljubljani na radijskoj emisiji "Izštekani".

Komentara 3

Avatar rubinet
rubinet
21:50 13.07.2023.

"jedna od najvažnijih ploča domaćeg rocka" ? Ako se ograničim na Hrvatsku ,a to i hoću, teško ovo ostvarenje može ući među deset (10) izdanja. Zapravo ne može uopće. Dakle, bez poretka, u prvih 10 spadaju: Azra »Sunčana strana ulice« / Azra »Filigranski pločnici« /Atomsko sklonište "Mentalna higijena"/FILM "Live u Kulušiću" /FILM "Sva čuda svijeta" / Parni valjak " U ZKM bez struje" / Prljavo kazalište" Prljavo kazalište 1979." / Haustor "Haustor 1981." / Metak Split " U tetrapaku"/ Vještice "Totalno drukčiji od drugih.

ŠO
šolman
14:03 13.07.2023.

Po cemu je ova ploca jedna od najvaznijih u povijesti domaćeg rocka? Termiti su, kao i citava rijecka rock scena bili periferija glazbenih zbivanja u Hrvatskoj. Samo im se danas, iz valjda marketinskih razloga naknadno pripisuje znacenje koje nisu imali.i. U to je vrijeme samo hrvatski Novi val izbacio mnostvo znacajnijih imena (Film, Kazaliste, Haustor), da ne spominjem ostale rockere s podrucja bivse drzave (Idole, Šarla Akrobatu, Pankrte) koji su nastali u to vrijeme. Kakvi crni Termiti iliParafi....

Avatar rubinet
rubinet
13:26 14.07.2023.

Žalostan sam . Ispod ovog Horvatovog članka o našoj boljoj rock prošlosti, i dobrom bandu Termiti koje sam slušao i gledao, napisano je samo dva komentara .To pokazuje na kojoj je niskoj razini čitateljska svijest o rocku i pop kulturi.i. O bezveznim temama desetine komentara ,a ovdje skoro pa ništa. Užas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije