Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSJETILNO PUTOVANJE ISTROM

Tamara Obrovac i Jazz orkestar HRT-a idu na jazz album godine

Tamara Obrovac
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/3
08.06.2018.
u 16:15

Pjesme jazz-dive u novim aranžmanima uz orkestar i Transhistria Ensemble zvuče sjajno, a u istom sastavu upravo počinju snimati album

Koncertom u dvorani Gorgona zagrebačkog MSU sada je i na djelu dokazana tvrdnja da je bio pravi grijeh sve ove godine ne spojiti jazz-divu Tamaru Obrovac i najdugovječniji profesionalni jazz-ansambl na svijetu – onaj HRT-a.

A kada se tome doda njen senzacionalni Transhistria Ensemble, koji na scenu uz školovani profesionalizam donosi i neformalnu ležernost glazbene komunikacije koju imaju samo oni koji taj posao iskreno žive godinama, zvučna slika postaje savršena. Izveli su Tamarine autorske skladbe koje su za ovu prigodu aranžirali šef Jazz orkestra HRT-a Andreas Marinello, Luka Žužić, Joe Kaplowitz i Zoran Majstorović pa smo u novom ruhu čuli Kažetu, Se me ra morta privari, Sama bez tebe, Črno zlo, Madirosa, Majmajola, Črni malin, Sve pasiva, Zoven,... Poput neobuzdane vožnje istarskim krajem, dijalektima, folklorom i suvremenim jazzom, poveli su nas na osjetilno putovanje negdje na rubu života i smrti, veselja i boli, zemlje i nebesa.

Njen snažan i emotivan vokal koji uvlači slušatelja u slike i raspoloženja dodatno je ojačan orkestrom koji savršeno uz nju pulsira, a sve i dodatno potencirano solažama od kojih valja izdvojiti one talijanskog virtuoza harmonike Fausta Beccalossija, basista Žige Goloba, saksofonista Marija Bočića, trombonista Luke Žužića, gitarista Elvisa Penave... A Tamara na pozornici ne samo da pjeva, ona uživa, tužna je, skače od sreće i komunicira s publikom. Bilo da se šali o svojoj sitnoj tjelesnoj građi i odijelu broj 32 ili činjenici da je prvi put u životu okružena s toliko muškaraca, točnije s 20 vrhunskih glazbenika. Uglavnom, koncertom se još jednom kao odličnim pokazala praksa Andreasa Marinella, Talijana, magistra umjetnosti s diplomom Sveučilišta u Grazu, da orkestar uvodi u suradnje s drugim glazbenicima. U konačnici takva suradnja s bendom Chui urodila je albumom “Chui ovu glazbu” nagrađenim Porinom za najbolji jazz-album 2017.

Ovo je bio posljednji nastup Jazz orkestra u ovoj sezoni, a već su danas, u istom sastavu kao na koncertu, u studiju pa s Tamarom Obrovac i Transhistria Ensembleom snimaju album. Sudeći po onome što smo čuli, kada izađe, imat ćemo nov jazz-album godine.

Tamara Obrovac
1/5
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije