Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDFA u Amsterdamu

Svjetska premijera "Muzeja revolucije" na prestižnom Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma

HAVC
01.11.2021.
u 10:35

Dugometražni dokumentarni film Srđana Keče svoju će svjetsku premijeru imati na 34. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma IDFA koji će se održati u Amstrerdamu od 17.do 28. studenog.

Film je nastao u produkciji zagrebačkog Restarta i koprodukciji kuća iz Srbije i Češke.

Na IDFA Forumu predstavlja se projekt dugometražnog dokumentarnog filma "Snajka traži sreću" autorice Tee Vidović Dalipi i producenta Olivera Sertića, koji također nastao u produkciji Restarta.

Redatelj, scenarist, snimatelj i producent Srđan Keča kaže da je os početka rada na toma filmu razmišljao o njemu kao svojevrsnoj alegoriji jednog kolektivnog iskustva, iako okvir opservacijske dokumentaristike i gradnja filma oko tri vrlo specifične junakinje mogu djelovati suprotstavljenima takvom razmišljanju.

"Možda najviše zbog značaja te dimenzije kolektivnog, bilo mi je jasno da je ovom filmu potrebna publika u kinodvorani da bi zaživio", dodao je.

Film, koji se prikazuje u IDFA-inom programu Luminous, priča o napuštenom projektu arhitekta Vjenceslava Richtera koji je imao viziju izgraditi muzej koji bi "čuvao istinu o nama", stoji u najavi HAVC-a.

U ostacima tog utopijskog projekta nastaje prijateljstvo između sedmogodišnje djevojčice i jedne starice. Kada grad započne brisanje svih tragova Muzeja revolucije, iz života djevojčice nestaju bezazlene igre i priče uz vatru.

Program u kojem se prikazuje donosi 21 naslov i namijenjen je samo svjetskim međunarodnim premijerama. 

"'Muzej Revolucije' sofisticiran je, senzibilan i vizualno vrlo jak autorski dokumentarac te sam izuzetno zadovoljna da ćemo imati priliku svjetsku premijeru održati na najvažnijem dokumentarnom filmskom festivalu na svijetu, no ono što posebno veseli u ovom kontekstu je to da će to biti u kinodvorani na velikom platnu u susretu s publikom, što je danas nažalost postao luksuz", rekla je producentica filma Vanja Jambrović iz Restarta. 

Uz Vanju Jambrović, film je producirao i Srđan Keča (srpski Uzrok), a koproducirao Lukás Kokes (češki Nutprodukce). Montažerka filma je Hrvoslava Brkušić, a skladatelj Hrvoje Nikšić. Prodajni zastupnik filma je švicarska tvrtka Lightdox. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, potprograma MEDIA Kreativne Europe,

Osim u filmskom, hrvatska produkcija predstavlja se i u industrijskom programu IDFA-e,  na IDFA Forumu odnosno na njegovom pitching dijelu, namijenjenom projektima dokumentarnih filmova i serija koji traže financijske i distribucijske partnere. 

Riječ je o projektu dugometražnog dokumentarnog filma "Snajka traži sreću" redateljice Tee Vidović Dalipi, koja je uz Dinku Radonić film i snimila. 

To je opservacijski dokumentarac o hrvatsko-romskom paru, Tei i Mirsadu, novorođenoj djevojčici Fridi i pokušaju novog zajed­ničkog života, razapetog između očekivanja obitelji i okoline u kulturno nespojivim društvima koja ne prihvaćaju različitosti.

Projekt producira Restart, a koproduciraju talijanski i kosovski koproducenti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije