Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sjećanje na svestranog umjetnika

Svečana akademija u povodu 66. godišnjice rođenja Željka Zorice Šiša

Bosiljko Domazet
08.12.2023.
u 12:44

U čast umjetniku bogate karijere koji je preminuo prije deset godina, u Kulturno-informativnom centru u subotu održat će se niz izlaganja te otkrivanje privremene spomen ploče

Svečana akademija u povodu 66. godišnjice rođenja intermedijalnog umjetnika Željka Zorice Šiša održat će se u subotu 9. prosinca u 14 sati u prostoru kino dvorane Kulturno-informativnog centra. 

U programu sudjelovat će Marina Protrka Štimec, Suzana Marjanić, Bosiljko Domazet, Kristijan Ugrina, Nikola Iskra te drugi prijatelji i gosti, uz glazbu i video radove Željka Zorice Šiša.

Prije programa akademije, s početkom u 10 sati, održat će se predavanje i vođena audio šetnja dijelom fantastičnog bestijarija Donjeg grada, prema knjizi Željka Zorice Šiša „Usnuli čuvari grada Zagreba ili fantastični bestijarij“ (AGM, 1996.) o skulpturalnim dekoracijama s motivima faune na zgradama Donjega grada. Predavanje drži Petra Galović, povjesničarka umjetnosti i komparatistica, dok audio šetnju vodi Ana Janjatović Zorica.

U KIC-u zatim od 14 sati slijede izlaganja Marine Protrka Šimec "Auto/biografija dvojca dr. Zabludovsky i Zorica",  Za "Šiša: Ekološki bestijarij Željka Zorice Šiša" Suzane Marjanić i "U zrcalu: Hans Christian Zabludovsky alias Željko Zorica Šiš" Bosiljka Domazeta i Kristijana Ugrine. 

Nakon akademije održat će se otkrivenje privremene spomen ploče Željku Zorici Šišu te prigodni domjenak u foajeu. 

Željko Zorica Šiš (1957. – 2013., Zagreb) započinje svoju bogatu karijeru 1976. godine u različitim umjetničkim poljima. Univerzalno svestran, uvijek neiscrpne kreativnosti, čitavim svojim radom i životom bio je posvećen istinskoj umjetničkoj neovisnosti. U kazalištu počinje raditi s grupom Kugla Glumište, a kasnije pokreće skupine kao što su ZZOT, Ulješura, Kačinsky Troup te Uplašene žirafe. Osnivač je umjetničke organizacije Studio Artless i Festivala prvih. Kao samostalni kazališni i filmski redatelj, zatim scenograf, kreator lutaka, pisac i ilustrator, grafički dizajner, autor stripova te autor i sudionik happeninga, Željko Zorica snažno je obilježio gotovo četiri desetljeća suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, donoseći zaigranost misli i svježinu ideja te aktivizmom i društvenim angažmanom obilježen umjetnički sadržaj. Neumorno je nadograđivao svoj umjetnički opus u brojnim suradnjama s domaćim i inozemnim umjetnicima. Otvorenost za suradnju s mladim umjetnicima, novim umjetničkim i drugim inicijativama te spremnost za neprestano propitivanje vlastitog rada bili su srž njegove umjetničke egzistencije.

Komentara 1

GO
goran2hr
23:26 12.12.2023.

Markirao je sat gdje su učili što su to proporcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije