Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrada ranko marinković

Sve više mladih autora, bogatstvo žanrova i tema na Večernjakovom natječaju

26.10.2021.
u 10:56

Žiri 55. natječaja Ranko Marinković za najbolju kratku priču Večernjeg lista odabrao je laureate koje će proglasiti u studenom.

Žiri 55. natječaja Ranko Marinković za najbolju kratku priču Večernjeg lista jučer se sastao da odabere najbolje od najboljih. Zadatak im nije bio lak, jer na ovogodišnji je ciklus natječaja prijavljeno čak 876 priča, među kojima je selektor Tomislav Sabljak za objavu u subotnjem prilogu Obzor izabrao 54. U žiriju koji je odlučivao o pobjednicima selektoru su se pridružili književna teoretičarka Helena Sablić Tomić kao predsjednica žirija, te izdavač Seid Serdarević, književni kritičar Denis Derk i urednica Kulture u Večernjem listu Milena Zajović kao članovi žirija.

– Drago mi je što na čelu našeg žirija napokon imamo ženu, a među prijavljenima sve više novih autora koji se ne boje okušati u kratkoj formi. Nekoć smo imali brojne književne časopise koji mladim autorima nisu pružali samo priliku za objavu, kakvu danas imaju besplatno na internetu, nego i uredničku ruku koja je itekako važna za autorski razvoj. Nadam se da naš natječaj barem malo otvara prostor za tu vrstu povratne informacije, te da će one koji nisu ušli u krug objavljenih priča potaknuti da se nagodinu jave s još boljim djelima – rekao je selektor Sabljak.

Članovi žirija istaknuli su kako je ovogodišnji natječaj donio mnogo veće bogatstvo žanrova i tema, a među njima su se kao gotovo neizbježne pojavile i priče o koroni i potresu.

– Čini se da je usprkos brojnim negativnim posljedicama tih dramatičnih događaja kao pozitivna stvar ostala činjenica da su autori imali više vremena posvetiti se pisanju, što se itekako osjeti u kvaliteti i raznovrsnosti prijavljenih priča – rekla je urednica Milena Zajović.

Predsjednica žirija Helena Sablić Tomić također je izrazila zadovoljstvo velikim brojem prijavljenih mladih autora, koja dokazuju da u Hrvatskoj stasa neka nova književna generacija.

– Dugo su domenom kratke priče dominirala imena s višedesetljetnim iskustvom, što se odražavalo i na sastav dobitnika nagrade Ranko Marinković. Ove godine to nije slučaj i to je dobro, jer motivira širi krug književnika da se okušaju u kratkoj formi. Možda je pritom dobro naglasiti da je u kratkoj priči presudna prva rečenica. Na tome bi dio autora i dalje trebao raditi – rekla je predsjednica žirija.

Seid Serdarević naglasio je da je posebno zadovoljan većim stilskim i tematskim rasponom u odnosu na prethodna dva natječaja, no da je žiri iznad teme ipak gledao strukturu i stil pisanja, što će se vidjeti sredinom studenoga, kada će se održati svečano proglašenje pobjednika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije