Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'kartaši'

Sotheby's na sudu zbog krive atribucije Caravaggia

caravaggio
02.11.2014.
u 18:46

Na suđenju, za koje se procjenjuje da će trajati četiri tjedna, dokaze će iznijeti tužitelj, ali i Sotheby's koji tvrdi da su njegovi stručnjaci kompetentni te da nijedan od njih ne smatra da je riječ o Caravaggiu

Ugled aukcijske kuće Sotheby's poljuljan je nakon skandala koji je završio na sudu. Bill Thwaytes tuži tu kuću za znatan profesionalni propust 2006. godine jer je sliku "Kartaši" (1610.) atribuirala jednom od Caravaggiovih sljedbenika iz 17. stoljeća. Thwaytes ju je potom prodao za 42.000 funti, a novi vlasnik – britanski kolekcionar – naknadno je dokazao da je riječ o Caravaggiu. Thwaytes je 2006. naveo da vjeruje kako je riječ o kopiji originala slike "Kartaši" iz 1594. koju je napravio sam Caravaggio.

Njegova obitelj u svojoj je kolekciji već imala Caravaggia – djelo "Glazbenici" koje je 1950. prodala Muzeju Metropolitan. Promjena atribucije znatno je povećala cijenu tog djela – procjenjuje se da vrijedi do 11 milijuna funti. Oštećeni Bill Thwaytes smatra da je Sotheby's pogriješio jer nije temeljito istražio povijest djela niti se konzultirao sa stručnjacima pa nije ni mogao dati točnu atribuciju. Kopiju originala "Kartaša", zbog koje je Sotheby's završio na sudu, obitelj Thwaytes kupila je 1962. godine za 140 funti.

Na suđenju, za koje se procjenjuje da će trajati četiri tjedna, dokaze će iznijeti tužitelj, ali i Sotheby's koji tvrdi da su njegovi stručnjaci kompetentni te da nijedan od njih ne smatra da je riječ o Caravaggiu. 

Komentara 1

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
19:35 02.11.2014.

Caravaggio - jedan od najvećih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije