Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BALET

S ponosom proslavljen Dan hrvatskog baleta

06.11.2017.
u 18:23

U samo jednom danu rasprodano je svih četrnaest blagdanskih predstava “Orašara” u Hrvatskom narodnom kazalištu

Nakon što su scene goleme ljudske zmije koja je vijugala uzduž i poprijeko zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u pokušaju nabave ulaznica za blagdanske izvedbe baleta “Orašar”, zagrebački Balet je u subotu proslavio Dan hrvatskog baleta. Spomen je to na 4. studeni 1876. kada su na kazališnoj cedulji praizvedbe Zajčeva “Nikole Šubiće Zrinjskog”, prvi put bila navedena imena plesača i koreografkinje baletnih dijelova unutar opere.

Besplatna plesna priredba

Dan hrvatskog baleta obilježen je subotnjom priredbom u HNK, gdje je brojna publika uživala u vježbama polaznika Škole za klasični balet te vježbama solista i ansambla Baleta HNK-a u Zagrebu koje je vodila pedagoginja Mihaela Devald. Za klavirom je bila Ljudmila Šumarova.

Publika je mogla vidjeti dijelove iz baleta “Labuđe jezero” P. I. Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malahova, i to Pas de deux Odette i Princa, koji su plesali Miruna Miciu i Andrea Schifano, te Pas de quatre u izvedbi solista i baletnog ansambla.

Nagrada Beati Domić Devčić

U subotu je u HNK redovnu skupštinu održalo i Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika. Na skupštini je predstavljena knjiga “The Legacy of Legat” Patricije Deane Gray i novi broj časopisa Kretanja, urednice Maje Đurinović. Dodijeljena je i Nagrada za doprinos nacionalnoj baletnoj umjetnosti, i to Beati Domić Devčić, koja se najviše istaknula ulogom Jele u Lhotkinu baletu “Đavo u selu”.

A za povijest će ostati podatak da je 2. studenog u samo jednom danu prodano gotovo 8000 ulaznica za HNK, od čega je 70% ulaznica kupljeno putem interneta. Rasprodano je svih četrnaest blagdanskih izvedaba predstave “Orašar”.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije