Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor

Rundek: Recesija mi je pomogla da svedem bend i glazbu na najbitnije

Darko Rundek
13.12.2010.
u 23:40

"Godine, odnos prema životu i drugi interesi ‘izlizali’ su ostale junake novoga vala"

Darko Rundek objavio je novi album “Plavi avion” koji će promovirati u petak i subotu koncertima u zagrebačkoj Tvornici. Nije novost da je Rundek snimio još jedan dobar album, ali jest da ovoga puta u koncertno promoviranje novoga materijala ide sa skučenom, tročlanom verzijom svoga benda Cargo.

Je li Cargo Trio neka recesijska varijanta benda?

- Cargo trio je srednji put između dua BetWeen i Rundek Cargo Orkestra. BetWeen je, prije svega, radionički projekt između Isabel i mene, započet prije pet-šest godina u njezinu mlinu u Burgundiji. Istraživali smo, kroz improvizaciju, zajedničke muzičke korijene raznih tradicija. Kad bi me pitali koji je to stil, odgovor bi bio free-world, kao parafraza free-jazza. Snimke BetWeen od sredine siječnja bit će dostupne na darko-rundek.com. U tim su se improvizacijama iskristalizirale mnoge teme koje su se na Plavom avionu, u suradnji s Dušanom Vranićem-Ducom razvile u pjesme. Duco je tu predstavljao Cargo Orkestar u kojem smo radili na pjesmama. Tako je Trio i proširivanje dua i sužavanje orkestra. Recesija nam je pomogla da sažmemo dvije struje interesa na bitno i na tome smo joj zahvalni.

Koliko je smanjenje opsega benda utjecalo na stil, odnosno atmosferu albuma. Naime, vjerojatno je potrebno više paziti na detalje što vodi u nešto drukčije koncipiranje pjesama?

- Dugo smo radili na ovom albumu. I muzički i tekstovno. Pjesme su dobile formu koja organski spaja Cargo i BetWeen.

Pjesma “Indijanska” izabrana je vjerojatno da privuče najveći broj ljudi, ali album je fini filigranski rad za sladokusce i možda ga bolje predstavljaju pjesme “U borbi sa silama” ili “Sanjala si da si sretna”?

- Izbor redoslijeda pojavljivanja singlova prepustili smo izdavaču. Pretpostavljam da će sljedeći singl biti jedna od te dvije pjesme. Meni je žalosno da radiopostajama treba tako prstom pokazivati što da puštaju. Sada kad je album vani, neka muzički urednici sami odaberu svoje favorite.

I na početku četvrtog desetljeća karijere imate nešto za reći. Što mislite da je “izlizalo” ili udaljilo većinu junaka iz vremena novoga vala?

- Godine, odnos prema životu i drugi interesi.

Je li se vaš vijek nadahnuća možda produljio jer živite u drugoj sredini, gdje također radite, zbog čega niste prisiljeni raditi umjetničke ustupke?

- Vjerojatno. Upadanje u kolotečinu jako je privlačno, ali mu se lakše opirati na nepoznatom terenu. Bavljenje muzikom i pisanje pjesama poziv je u kojem se trudim biti odgovoran prema publici i prema sebi. U tome mi jako pomažu suradnici, prije svega Isabel i žena.

Po svemu sudeći dva koncerta u Tvornici sa sjedećim mjestima bit će premalo za sve zainteresirane. Razmišlja li se o dodatnom koncertu, bude li potrebe?

- Ako interes bude velik, ponovit ćemo koncerte na proljeće.

Komentara 1

AV
avi
13:13 14.12.2010.

Gdje se može kupiti novi CD- plavi avion?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije