Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Profesor Baltazar

Riječki MMSU postao je Balthazargrad u kojem mališani uče vjerovati znanstvenicima

26.10.2020.
u 10:58

Izložba “51000 Balthazargrad”, posvećena serijalu “Profesor Baltazar”, otvorena je u riječkom MMSU.

Izložba “51000 Balthazargrad”, posvećena serijalu “Profesor Baltazar” za čiju je šarenu scenografiju Zlatko Bourek našao inspiraciju u Rijeci, otvorena je u riječkom MMSU. Izložba je transformirala muzej u prostor totalnog dizajna, igre, kreativnosti i imaginacije, a govori ne samo o antologijskom serijalu već se bavi i pitanjima ekologije i rada žena u proizvodnji animiranog filma, ali i idejom pomoći drugom, solidarnošću i brigom za zajednicu. “Bitno nam je bilo prikazati Zagreb film kao kulturno sjecište, ali i danas vrlo bitnu činjenicu da je Profesor Baltazar znanstvenik, u čijem svijetu nema neprovjerenih činjenica, “fake newsa”, a što govori da treba vjerovati znanstvenicima”, kazao je kustos izložbe Željko Luketić. Prostor izložbe podijeljen je na dijelove Svemir, More, Rijeka i Grad. Tu je i slavni Baltazarov izumiteljski stroj koji je za izložbu izradila multimedijalna umjetnica Lina Kovačević.

Podsjetimo, serijal “Profesor Baltazar” razvio se iz prvog kratkog filma “Izumitelj cipela”, koji je 1967. režirao i animirao Zlatko Grgić, po scenariju koji je napisao s Borivojem Dovnikovićem Bordom. Do 1978. nastalo je 59 epizoda, a scenarij, režiju, crtež i animaciju serije potpisivali su Zlatko Grgić, Boris Kolar i Ante Zaninović.

Ulazak u izložbeni prostor počinje reminiscencijom na epizodu “Hanibalove Alpe”, preko rijeke dolazi se do onog inspiriranog epizodom “Neman Fu-fu”, a izložene su i originalne folije s crtežima serijala... Zbog poštivanja epidemioloških mjera tijekom vikend otvaranja posjetitelji su izložbu obilazili u pet termina dnevno u skupinama po 50 osoba, a otvorena ostaje do 23. siječnja 2021. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije