Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKOGORIČKI BRASS FESTIVAL

Puhači privlačniji od Lige prvaka

VL
Autor
Denis Derk
29.05.2018.
u 14:36

Članovi Mnozil Brassa, od kojih su neki i profesori na uglednim akademijama, pravi su ambasadori bečkog neumrlog umjetničkog duha

Da sam princ Harry, na svoju bih svadbu svakako pozvao ansambl Mnozil Brass iz Beča. Riječ je o iznimno kvalitetnom ansamblu sa sedmoricom vrhunskih svirača, ali i zabavljača koji od 1992. godine svojim promišljenim predstavama oduševljavaju ljubitelje limenih puhačkih instrumenata diljem svijeta.

Mnozil Brass u subotu je ekskluzivnim nastupom otvorio 12. Velikogorički brass festival u prepunoj dvorani tamošnjeg Pučkog otvorenog učilišta. Iako je te večeri u Kijevu bilo finale Lige prvaka, dvorana je zaista bila prepuna, a u publici je bilo više muškaraca nego žena. Zbog prvog hrvatskog nastupa Mnozil Brassa u Hrvatskoj isplatilo se propustiti borbu Modrića s Lovrenom.

Premijera u Konzerthausu

Bečki umjetnici u Veliku Goricu došlu su s najnovijom predstavom “Cirkus” koju su premijerno izveli u bečkom Konzerthausu, a sada s njom obilaze svijet. Iskusni i iskonski glazbenici u svom viđenju cirkuske umjetnosti atraktivnim su glazbenim obradama prošli raznorodni notni materijal u rasponu od filmske glazbe iz “Trećeg čovjeka”, preko Stingove skladbe “Saint Agnes” pa do neodoljivo duhovito izvedenog Allegra iz 88. simfonije Josepha Haydna. Da vrhunski majstori svojih instrumenata znaju i pjevati, dokazali su u izvedbi “Mr. Sandmana”, a posebno u svojoj veličanstvenoj izvedbi amblematske “Bohemian Rhapsody” grupe Queen kojom su na kraju koncerta za bis počastili oduševljenu i više nego zahvalnu publiku. No bilo bi nepravedno ne spomenuti i njihovu urnebesnu verziju uvertire za popularnu operetu “Šišmiš” Johanna Straussa mlađeg u koju su uklopili i skladbu “Srpski šišmiši”. “Cirkus” Mnozil Brassa frca od duhovitosti i više nego sceničnog pristupa klasičnoj, jazz i pop-glazbi u kojemu umjetnici i sviraju i plešu i pjevaju i glume. I to odlično.

Oda glazbenoj umjetnosti

Nastup Mnozil Brassa puno je više od predstave ili od koncerta. To je mudra i odmjerena oda glazbenoj umjetnosti koja ispituje krajnje mogućnosti limenih puhačkih instrumenata i propagira snagu glazbe. Mnozil Brass u kojem sviraju Thomas Gansch, Roman Rindberger, Robert Rother, Leonhard Paul (sjajan glumac), Zoltan Kiss, Gerhard Füssl i Wilfried Brandstötter pravi je ambasador bečkoga neumrlog umjetničkog duha.

1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije