Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradski muzej Virovitica

Prvi smo ušli u velebni Dvorac Pejačević čija je obnova koštala 81 milijun kuna

Foto: Kristijan Toplak
1/7
04.12.2019.
u 08:58

Adresa Gradskog muzeja Virovitica je u velebnom Dvorcu Pejačević, čija je obnova trajala tri godine i koštala više od 81 milijun kuna.

Jedini je to muzej, vjerojatno, u kojem se mogu – piliti drva. I osjetiti pri tome razlika u težini piljenja, primjerice, bukve ili hrasta. Dočekat će nas tamo i grofovi na čajanci, a zavirit ćemo im i u ormar i “uskočiti” u njihove raskošne modne kreacije.

Adresa Gradskog muzeja Virovitica u velebnom je Dvorcu Pejačević, a upravo je dvorac njegov prvi eksponat. I jedno i drugo zasjali su novim sjajem, i u punom svjetlu!

Zaslužna je za to velika obnova te građevine u srcu Virovitice, koja je trajala ravno tri godine i stajala više od 81 milijun kuna. Zavičajni muzeji, obično, klasično pristupaju postavu, no kada virovitički muzej u petak ponovno širom otvori vrata posjetiteljima, ugledat će oni sasvim drugi svijet.

– U postavu su dva narativa – “Drveno doba” priča priču o drvetu u odnosu s čovjekom, temeljenu na lokalnom, ali primjenjivu na univerzalnije aspekte tog odnosa, dok je “Povijest Grada i Dvorca” priča o Virovitici od paleolita do danas, kroz sve njezine posebnosti – počinje Mihaela Kulej, ravnateljica i viša kustosica Gradskog muzeja Virovitica.

Od iskopina do današnjice

Privući će tako, očekuju, publiku svih dobi.

– Drvo je nekako došlo samo od sebe. I koncept stalnog postava je izmijenjen, ne temelji se na zbirkama, nego na tematskim cjelinama, sve u namjeri da se naglasak stavi na interpretaciju ljudskog ekosustava na širem području Virovitice kroz prizmu drva, a s aspekta materijalne i nematerijalne baštine. Drveno doba je doba koje je trajalo prije, a s obzirom na društvenu i ekološku osviještenost našeg vremena, trajat će i dalje. Prikazujemo ga, stoga, u tri cjeline, gdje smo drvo stavili u odnos s čovjekom, a svjesno izbjegli predvidljivi kronološki prikaz scenarija. To su obitelj, kao temeljna društvena jedinica, zatim privređivanje, u svrhu stjecanja sredstava za život, i zajednica, u kojoj pojedinci ostvaruju suživot i dijele određene društvene i duhovne vrijednosti – kaže naša sugovornica.

“Povijest Grada i Dvorca” razvili su polazeći upravo od toga da je dvorac prvi izložak muzeja. Šetnja njime put je od prethistorije do danas.

1/6

– Istaknula bih Kelte kao izuzetno vrijedan dio naše građe, a predstavljamo ih u suradnji s Institutom za arheologiju i dr. sc. Markom Dizdarom. “Highlightsi”, odnosno izbor od devet predmeta, predstavljaju ključne trenutke u razvoju ovog područja, a priča o njima sažeta je u kratkom filmu. Kronološki, slijedom od arheoloških razdoblja velikih kultura preko srednjeg vijeka i virovitičke utvrde te osmanskih osvajanja, dolazimo do priče o dvorcu kojoj je krajnji cilj razvoj grada, odnosno današnje Virovitice – nastavlja ona.

Posebna je pozornost, dakako, posvećena obitelji Pejačević, koja je gradnjom ovog dvorca trajno obilježila grad.

– Uredili smo salon obitelji Pejačević i pozivamo sve posjetitelje na “čajanku s grofovima”. U virtualnom ormaru u istoj prostoriji posjetitelji će naći oprave iz odgovarajućeg razdoblja te se fotografirati u njoj, a fotografiju podijeliti na društvenim mrežama – opisuje ravnateljica Kulej.

Postupno se prodire, dodaje, od onog svima dostupnoga do intimnoga pa zavirujemo i u spavaću sobu jednog doma te se dotičemo unutarnjeg života žene.

– A u cjelini o privređivanju završavamo s predstavljanjem arhitekta i produkt dizajnera Bernarda Bernardija i njegove suradnje s virovitičkom drvnom industrijom TVIN, na što smo jako ponosni. Isto tako ponosni smo jer u jednoj sobi predstavljamo mladog akademskog kipara Igora Rufa, Virovitičanina čija se skulptura odlično uklopila u našu priču o drvetu – otkriva ravnateljica.

Izloženo 1500 predmeta

S približno 1500 predmeta novi je postav dvostruko veći od staroga. No i prostor je daleko veći jer se muzej sada prostire cijelim dvorcem, na četiri etaže, osim zapadnim podrumskim krilom, gdje je ostao restoran. Riječ je o ukupno 3000 četvornih metara muzejskog prostora, gdje su i mjesta za edukacije i radionice, polivalentne dvorane za razne sadržaje, interakcije u zajednici i stručnoj javnosti, kafić, suvenirnica, prostori čuvaonica...

– Postav obiluje i multimedijom jer cilj je, osim interdisciplinarnosti, bila i interaktivnost. Posjetitelji će, stoga, moći uživati u kratkim filmovima o Virovitici, interaktivnoj maketi koja bilježi najvažnije događaje u gradu, iskusiti težinu piljenja određenih vrsta drveta specifičnih za ovaj prostor, naučiti tko su Mikeši te odigrati kviz u kojemu predstavljamo specifičan mikeški leksik, upoznati stolarske obitelji, odigrati igru s Bernardijevim komponibilnim namještajem ili jednostavno predahnuti u galerijskom dijelu i upoznati likovna djela vrhunskih hrvatskih umjetnika razgledajući postav likovne zbirke Donacije Branislava Glumca – navodi.

Projekt je to, ističe ova viša kustosica, kakav se radi jednom u životu.

– Bio je to golem stručni izazov i svakako zadatak koji nas je sve profesionalno i obilježio i usavršio – zaključuje.

Svečano je otvorenje sutra navečer, a u petak će u njega moći pohrliti svi građani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije