Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
68. Berlinale

Prvi put u povijesti berlinski festival otvara crtić

14.02.2018.
u 09:57

Ovogodišnje izdanje posvećeno je ravnopravnosti žena u filmskoj industriji. S pola milijuna prodanih ulaznica najposjećeniji festival na svijetu starta sutra, a Hrvatska sudjeluje s Češkom u koprodukciji

Redovima u kojima su neki proveli noć u vrećama za spavanje ne bi li kupili ulaznice od 15 eura po projekciji, opako se zakuhalo sutrašnje otvorenje, uz Veneciju i Cannes, najznačajnijeg filmskog festivala Europe i svijeta – Berlinalea.

U 68. izdanju u 10 festivalskih dana donosi 400 filmova i svjetskih premijera, od kojih 24 u glavnom programu među kojima je i 19 onih koji konkuriraju za Zlatnog medvjeda za najbolji film. Više je kurioziteta koji će ga obilježiti – za početak sasvim je u duhu MeToo kampanje i promicanja ženskih prava zbog čega je uskraćeno sudjelovanje autora, spominju se njih petorica, čija je prošlost prožeta seksističkim sumnjama.

Dieter Kosslick, čelni čovjek festivala, ne spominje imena. Najavio je samo da ovogodišnje izdanje reflektira svjetsku realnost koja je višeslojna, ali uzbudljiva. U jeku skandalozne revolucije koju je u Hollywoodu pokrenuo slučaj Weinstein, bit će organizirano i nekoliko rasprava o ravnopravnosti spolova u filmskoj industriji, a vodilo se računa i o zastupljenosti tzv. ženskih filmova u programu, pa su četiri od 19 njih za glavnu nagradu radovi redateljica poput Laure Bispuri i njezina “Daughter of Mine”.

Ipak, očekuje se dolazak filipinske redateljske zvijezde Kim Ki-Duka kojeg je poslije snimanja “Moebiusa” jedna od glumica optužila da ju je tjerao na snimanje scena seksa kojih nema u scenariju. Opravdanje za njegov dolazak je da su sve optužbe na sudu odbačene. Iskorak je i sutrašnja ceremonija otvorenja kojom festival prvi put u povijesti otvara animirani film – “Otok pasa” (“Isle of Dogs”) Wesa Andersona. Poslije njegova “Fantastičnoga gospodina Lisca” iz 2009., u pitanju je opet stop-animacija. Radnja je smještena u Japan i prati 12-godišnjeg dječaka Atarija Kobayashija koji nakon što su svi psi iz grada protjerani na tzv. otok smeća, odlazi tamo u potragu za svojim psećim čuvarom Spotom. Sinkronizirale su ga zvijezde A-liste poput Bryana Cranstona, Edwarda Nortona, Lieva Schreibera, Billa Murraya, Scarlett Johansson, Tilde Swinton...

U konkurenciji za Zlatnog medvjeda je i filipinska redateljska zvijezda Lav Diaz sa “Season of the Devil”, svojevrsnom mračnom “rock-operom” temeljenom na istinitim događajima o vojnom teroru u filipinskoj džungli 70-ih. Braća David i Nathan Zellner konkuriraju kaubojskom komedijom “Damsel” čiji su romantični junaci Robert Pattinson i Mia Wasikowska. Američki adut je i “Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot” Gusa Van Santa s Joaquinom Phoenixom, Rooney Marom i Jackom Blackom o Johnu Callahanu, animatoru koji ostaje nepokretan u 21. godini. “Dovlatov” Alekseja Germana je rusko-poljsko-srpska koprodukcija i sjajan film, a izvan konkurencije gledat ćemo i novog Stevena Soderbergha “Unsane”, film koji je snimio iPhoneom.

Hrvatska sudjeluje u sklopu češko-hrvatske koprodukcije s dokumentarcem “U slučaju rata” češkog redatelja Jana Geberta, a koproducent je zagrebački Hulahop. Radnja filma odvija se u Slovačkoj gdje paravojna skupina regrutira stotine tinejdžera s ciljem stvaranja totalitarne zajednice u izolaciji.

Uglavnom, kao i na svojim počecima u hladnoratovskom okružju, festival je ostao tematski sklon filmovima s jakim društveno-političkim temama, zbog čega ga mnogi smatraju puno ozbiljnijim festivalom od onoga u Cannesu. Njegovih u prosjeku pola milijuna ulaznica prodanih svake godine čini ga najposjećenijim na svijetu, a ono što će sada imati premijeru u Berlinu gledat ćemo na svim europskim festivalima koji slijede u 2018. godini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije