Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Preminula glumica Marija Kohn

Bila je članica Gradskog dramskoga kazališta "Gavella" od 1957. Nastupala je u Teatru &TD i Teatru u gostima, od 1987 do 1990. članica Satiričkoga kazališta Kerempuh, a potom, do odlaska u mirovinu 1999. članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.
16. srpnja 2018. u 15:22 2 komentara 3047 prikaza
Marija Kohn
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Velika hrvatska glumica Marija Kohn preminula je jutros nakon teške bolesti u 84. godini života, objavili su iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

kohn (1) bure i nevere Marija Kohn: Ocu koji nas je napustio nikad nisam oprostila

Rođena je na Lopudu, 7. kolovoza 1934. a diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1956. Bila je članica Gradskog dramskoga kazališta "Gavella" od 1957. Nastupala je u Teatru &TD i Teatru u gostima, od 1987 do 1990. članica Satiričkoga kazališta Kerempuh, a potom, do odlaska u mirovinu 1999. članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nastupala i na Dubrovačkom ljetnom festivalu. Istaknula se podjednako u dramskim i komičnim ulogama: Roža (S. Kolar, Svoga tela gospodar), Antigona (J. Anouilh), Erminija (S. Novak, Mirisi, zlato i tamjan), Eva (M. Krleža, Vučjak), Jele (I. Vojnović, Ekvinocijo), Omakala i Dobre (M. Držić, Plakir iliti Grižula i Skup), Baba (S. Mroźek, Pješice), Gospođa Frola (L. Pirandello, Tako je /ako vam se čini/). Povremeno nastupa na filmu i televiziji. Za svoju prvu, iznimno sugestivno odigranu ulogu seoske djevojke Rože u filmu Svoga tela gospodar (1957) F. Hanžekovića bila je nagrađena na festivalu u Puli. Ostale značajnije uloge: H-8 (1958) N. Tanhofera, Tri Ane (1959) B. Bauera, Kužiš stari moj (1973) V. Kljakovića, Kuća (1975) B. Žižića, Ambasador (1984) F. Hadžića.

dodjela nagrada Vladimir Nazor svečanost 'Nazor' za životno djelo J. Buić, M. Kohn, Crnkoviću, Majdaku, Detičeku, Štivičiću

Unatoč mirovini, Marija se nije oprostila od glume. Kako je sama tvrdila, "radila je dok ju zdravlje služi". Uloge u humorističkim serijama došle su joj kao mali preporod u životu. Tako smo je posljednjih godina gledali u brojnim popularnim serijama kao što su "Bibin svijet" "Luda kuća", "Najbolje godine", "Stipe u gostima", "Larin izbor" i "Kud puklo da puklo".

Žarko Potočnjak Da nisam postao glumac, brodogradnja u ovoj zemlji ne bi propala

Ispraćaj Marije Kohn održat će se u srijedu 18. srpnja u 13:35 sati na zagrebačkom krematoriju.

Djevojka
OVO SE RIJETKO VIĐA
Polugola djevojka utrčala na utrku s Hrvatima, a onda se dogodila komična scena
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • crodux:

    Roža pokoj ti duši!

  • Znakovljenagrbu:

    Da, e. Židovka. Koja je pljucala po katoličanstvu. Dakle; gdje se osobe, takvog opredjeljenja/svjetonazora, pokapaju, preciznije - po kojem obredu? Ja, da sam židovka, ni u snu ne bih voljela da mi dođe "tamo neki pop, pedofil, lopina" na sprovodne ... prikaži još! obrede, a poslije bude sv. Misa zadušnica, dakako, u RKC! Hoće li imati, možda, te neke židovske obrede? Zakaj ne, ak je pripadala tom "fahu"?... Kad bih rekla: Pokoj vječni, daruj joj Gospodine, i svjetlost vječna svjetlila joj, bi li mi židovi/ateisti/agnostici - oprostili? Znadete; nijednoj duši ništa više (ni manje) ne treba od molitve, sv. Mise...Trlababalan razne komemoracije..govorancije..to kak je bila krasna glumica..Sad licem u lice gleda Boga (moga) i - ?