Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U 84. godini

Preminula glumica Marija Kohn

Marija Kohn
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/3
16.07.2018.
u 15:22

Bila je članica Gradskog dramskoga kazališta "Gavella" od 1957. Nastupala je u Teatru &TD i Teatru u gostima, od 1987 do 1990. članica Satiričkoga kazališta Kerempuh, a potom, do odlaska u mirovinu 1999. članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Velika hrvatska glumica Marija Kohn preminula je jutros nakon teške bolesti u 84. godini života, objavili su iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika.

Rođena je na Lopudu, 7. kolovoza 1934. a diplomirala je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1956. Bila je članica Gradskog dramskoga kazališta "Gavella" od 1957. Nastupala je u Teatru &TD i Teatru u gostima, od 1987 do 1990. članica Satiričkoga kazališta Kerempuh, a potom, do odlaska u mirovinu 1999. članica Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Nastupala i na Dubrovačkom ljetnom festivalu. Istaknula se podjednako u dramskim i komičnim ulogama: Roža (S. Kolar, Svoga tela gospodar), Antigona (J. Anouilh), Erminija (S. Novak, Mirisi, zlato i tamjan), Eva (M. Krleža, Vučjak), Jele (I. Vojnović, Ekvinocijo), Omakala i Dobre (M. Držić, Plakir iliti Grižula i Skup), Baba (S. Mroźek, Pješice), Gospođa Frola (L. Pirandello, Tako je /ako vam se čini/). Povremeno nastupa na filmu i televiziji. Za svoju prvu, iznimno sugestivno odigranu ulogu seoske djevojke Rože u filmu Svoga tela gospodar (1957) F. Hanžekovića bila je nagrađena na festivalu u Puli. Ostale značajnije uloge: H-8 (1958) N. Tanhofera, Tri Ane (1959) B. Bauera, Kužiš stari moj (1973) V. Kljakovića, Kuća (1975) B. Žižića, Ambasador (1984) F. Hadžića.

Unatoč mirovini, Marija se nije oprostila od glume. Kako je sama tvrdila, "radila je dok ju zdravlje služi". Uloge u humorističkim serijama došle su joj kao mali preporod u životu. Tako smo je posljednjih godina gledali u brojnim popularnim serijama kao što su "Bibin svijet" "Luda kuća", "Najbolje godine", "Stipe u gostima", "Larin izbor" i "Kud puklo da puklo".

Ispraćaj Marije Kohn održat će se u srijedu 18. srpnja u 13:35 sati na zagrebačkom krematoriju.

Ključne riječi

Komentara 2

CR
crodux
16:40 16.07.2018.

Roža pokoj ti duši!

ZN
Znakovljenagrbu
18:41 17.07.2018.

Da, e. Židovka. Koja je pljucala po katoličanstvu. Dakle; gdje se osobe, takvog opredjeljenja/svjetonazora, pokapaju, preciznije - po kojem obredu? Ja, da sam židovka, ni u snu ne bih voljela da mi dođe "tamo neki pop, pedofil, lopina" na sprovodne obrede, a poslije bude sv. Misa zadušnica, dakako, u RKC! Hoće li imati, možda, te neke židovske obrede? Zakaj ne, ak je pripadala tom "fahu"?... Kad bih rekla: Pokoj vječni, daruj joj Gospodine, i svjetlost vječna svjetlila joj, bi li mi židovi/ateisti/agnostici - oprostili? Znadete; nijednoj duši ništa više (ni manje) ne treba od molitve, sv. Mise...Trlababalan razne komemoracije..govorancije..to kak je bila krasna glumica..Sad licem u lice gleda Boga (moga) i - ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije