Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
T. S. Eliot

Povratak književnom klasiku

eliot
06.03.2010.
u 09:01

Uz naslovno remek-djelo, poemu 'Pusta zemlja', u tom je izboru Marka Grčića i Tomislava Brleka anglo-američki klasik predstavljen i drugim kapitalnim pjesmama.

Ljekovit je povremen povratak staroj dobroj, provjerenoj klasici! U hiperprodukciji novih naslova, u sve gušćoj 'šumi' nove hrvatske i lako čitljive regionalne proze koju bez prekida dopunjuje 'drveće' prijevoda stranih bestselera, kadikad valja zaći na stazicu što vodi do potvrđene, vrhunske literature. Takvu književnost već godinama nudi kanonska biblioteka 'Vrhovi svjetske književnosti'. Noviji je svezak u njoj 'Pusta zemlja i druga djela' T. S. Eliota (Školska knjiga, ur. Miroslava Vučić).

Uz naslovno remek-djelo, poemu 'Pusta zemlja', u tom je izboru Marka Grčića i Tomislava Brleka anglo-američki klasik predstavljen i drugim kapitalnim pjesmama (među ostalima tu su i 'Četiri kvarteta'), zatim dramom 'Ubojstvo u katedrali' te probranom esejistikom po kojoj je Eliot i jedan od najvažnijih književnih kritičara i teoretičara 20. stoljeća. Na ključne vrijednosti tog opsegom nevelika ali značenjem i utjecajem golema pjesničkog, dramskog i esejističkog opusa u pogovorima upućuju Ante Stamać i Tomislav Brlek.

Komentara 1

OO
onako_ovlaš
13:19 06.03.2010.

Evo po prvi put čujem da je neka pjesma kapitalna.Znam za kapitalna izdanja i edicije te naravno investicije,no čitajući novine čovjek svašta nauči pa tako sad znam da su \"Četiri kvarteta\" zapravo pjesma mada su me učili kako je to naziv zbirke koja se sastoji od četiri podulje pjesme i u kojoj se tematizira odnos vremena i vječnosti,skoro pa filozofsko religiozni spjev.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije