Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Povratak književnom klasiku

Uz naslovno remek-djelo, poemu 'Pusta zemlja', u tom je izboru Marka Grčića i Tomislava Brleka anglo-američki klasik predstavljen i drugim kapitalnim pjesmama.
06. ožujka 2010. u 09:01 1 komentara 29 prikaza
eliot

Ljekovit je povremen povratak staroj dobroj, provjerenoj klasici! U hiperprodukciji novih naslova, u sve gušćoj 'šumi' nove hrvatske i lako čitljive regionalne proze koju bez prekida dopunjuje 'drveće' prijevoda stranih bestselera, kadikad valja zaći na stazicu što vodi do potvrđene, vrhunske literature. Takvu književnost već godinama nudi kanonska biblioteka 'Vrhovi svjetske književnosti'. Noviji je svezak u njoj 'Pusta zemlja i druga djela' T. S. Eliota (Školska knjiga, ur. Miroslava Vučić).

Uz naslovno remek-djelo, poemu 'Pusta zemlja', u tom je izboru Marka Grčića i Tomislava Brleka anglo-američki klasik predstavljen i drugim kapitalnim pjesmama (među ostalima tu su i 'Četiri kvarteta'), zatim dramom 'Ubojstvo u katedrali' te probranom esejistikom po kojoj je Eliot i jedan od najvažnijih književnih kritičara i teoretičara 20. stoljeća. Na ključne vrijednosti tog opsegom nevelika ali značenjem i utjecajem golema pjesničkog, dramskog i esejističkog opusa u pogovorima upućuju Ante Stamać i Tomislav Brlek.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • onako_ovlaš:

    Evo po prvi put čujem da je neka pjesma kapitalna.Znam za kapitalna izdanja i edicije te naravno investicije,no čitajući novine čovjek svašta nauči pa tako sad znam da su \"Četiri kvarteta\" zapravo pjesma mada su me učili kako je to ... prikaži još! naziv zbirke koja se sastoji od četiri podulje pjesme i u kojoj se tematizira odnos vremena i vječnosti,skoro pa filozofsko religiozni spjev.