Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Potpore Ministarstva su sve manje i manje, a cjelogodišnju nije dobio nitko

Ministarstvo kulture podijelilo je 1,7 milijuna kuna potpore za književno stvaralaštvo 65 hrvatskih pisaca i prevoditelja.
06. siječnja 2020. u 11:14 0 komentara 317 prikaza

Šezdeset i pet hrvatskih autorica i autora izborilo se za potpore za poticanje književnog stvaralaštva koje od 2005. godine dodjeljuje Ministarstvo kulture. Ukupni iznos potpora je 1.659.000 kuna, što je za 84.000 kuna manje nego prošle godine. Iznos za potpore za poticanje književnog stvaralaštva kontinuirano se smanjuje već nekoliko godina.

globalni fenomen Sveto trojstvo "Witchera": od knjige preko videoigre do serije

Na natječaj Ministarstva kulture ove godine zaprimljeno je 178 valjanih prijava i to 141 prijava iz područja književnosti za odrasle, dvadeset i četiri prijave iz područja književnosti za djecu i mlade, te trinaest prijevodnih prijava. Lani je Ministarstvo zaprimilo 189 prijava, pa se može zaključiti da i broj prijava, baš kao i iznos sredstava za potpore, iz godine u godinu opada, ali u laganom tempu, ne drastično.

Samo četiri za mlade

Ni ove godine, kao ni lani, nitko od književnika i prevoditelja nije izborio cjelogodišnju potporu koja iznosi 84.000 kuna, iako je za nju apliciralo trideset i osam autora.

“Nijedan književni rad nije se u većoj mjeri istaknuo kvalitetom”, zaključilo je Povjerenstvo u kojem su bili Julijana Adamović, Jasna Horvat, Lea Kovacs, Ratko Cvetnić i Borivoj Radaković. No povjerenstvo koje se mijenja iz godine u godinu ipak je dodijelilo četrnaest polugodišnjih potpora koje iznose 42.000 kuna neto, te pedeset i jednu tromjesečnu potporu koja iznosi 21.000 kuna neto.

domaći klasici Top 10 hrvatskih romana u 2019. godini

Treba reći da je prijave koje su se odnosile na dječju književnost vrednovalo stručno povjerenstvo u kojem su bile Dubravka Zima, Ranka Javor i Marijana Hameršak.

Polugodišnje potpore ove su godine izborili prevoditelji Božidar Petrač (koji prevodi Danteovu “Božanstvenu komediju”), Ivo Alebić i Zrinka Blažević. Potporu od 42.000 kuna izborili su i pjesnici Denis Ćosić i Mirko Božić, te autori kratkih priča Suzana Matić i Ivan Jozić, putopisac Jasen Boko za knjigu “Ganges – svetom rijekom od Himalaja do Bengalskog zaljeva” i Miljenko Muršić za knjigu eseja “Ni pet ni šest nego dvanaest štosnih ogleda”.

Polugodišnje potpore dobili su i nagrađivani književnik Damir Karakaš za roman “Okretište”, nagrađivana svestrana književnica Ivana Šojat za roman “Put u maglu”, nagrađivana autorica Marina Vujčić za roman “Sigurna kuća”, Dora Kinert Bučan za roman “Crni katarakt” i Nikola Kuprešanin za roman “Zemlja revolucije”.

Tromjesečne potpore ove godine dobili su pjesnici Krešimir Bagić, Tomislav Marijan Bilosnić, Mladen Blažević, Branko Čegec, Marija Dejanović, Zvonimir Grozdić, Klasja Habjan, Stanko Krnjić, Sibila Petlevski, Boris Runjić, Tomislav Šovagović, Dinko Telećan, Martina Vidaić i Darija Žilić. Potpore od 21.000 kunu dobili su i dječji pisci Anela Borčić, Nena Lončar, Dijana Merey Sarajlija i Zoran Pongrašić.

DENIS DERK Više ljudi u kinima, muzejima i teatrima nudi optimizam

Zanimljivo, što se književnosti za djecu i mlade tiče, bilo je ukupno dvadeset i četiri prijave, a potpore su izborile samo četiri knjige. Povjerenstvo je tromjesečnom potporom počastilo i dva autora stripa, i to Domagoja Rapčaka i Gorana Sudžuku.

Odbijeni i poznati pisci

Boris Dežulović Hrvatima ide višeglasno pjevanje i igranje nogometa, ali nije za svakoga država

Svotu od 21.000 kuna izborili su i romanopisci Buga Bosanac, Suzana Bosnić Majcenić, Luiza Bouharoua, Marinela Capan, Jasminka Domaš, Marina Gudelj, Frane Herenda, Davor Ivankovac, Milo Jukić, Rosie Kugli, Lucia Leman, Sanja Lovrenčić, Stjepo Martinović, Josip Mlakić, Boris Perić, Edo Popović, Korana Serdarević, Đurđica Stuhlreiter, Spomenka Štimec i Marina Šur Puhlovski. Tromjesečnu potporu za zbirku kratkih priča dobili su Mirko Ćurić, Boris Greiner, Stanislav Marijanović, Dalibor Šimpraga i Nada Vukašinović, te esejisti Žarko Paić, Davor Šalat i Višnja Vukašinović. Nino Stjepan Škrabe dobio je tromjesečnu potporu za zbirku drama, dok su istu potporu, ali za prijevod, izborili Ante Pavelić i Marijan Vodopija. Među odbijenim autorima čija imena je također na svojim web-stranicama objavilo Ministarstvo kulture su i afirmirani pisci poput Veljka Barbierija, Ernesta Fišera, Nebojše Lujanovića, Roberta Međurečana, Kemala Mujičića Artnama, Damira Pilića, Omera Raka, Stjepana Tomaša, Damira Mandića, Adree Wiess Sadeh, Božidara Brezinščaka Bagole, Slobodanke Đuderije, Matije Janeša, Andrijane Kos-Lajtman i Nade Mihaljević.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.