Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Ive i Lovro

Poštena pijanistička utrka Kocsisa i Lovre Pogorelića u Lisinskome

lovro pogorelić i zoltan kocsis
tomsilav čuveljak/zf
21.04.2013.
u 14:20

U dvorani Lisinski u petak je uz Zagrebačku filharmoniju nastupio pijanist Lovro Pogorelić. Kuriozum je da je istog tjedna recital u Lisinskome održao i Ivo Pogorelić.

Uspoređivati način hodanja astronauta po Mjesecu sa, primjerice, trčanjem atletičara na Zemlji, nema osobitog smisla, pogotovo ako je riječ o umjetničkom dojmu. Zato ćemo bez ikakve usporedbe tek konstatirati kuriozum da je publika u Vatroslavu Lisinskom u razmaku od samo tri dana prošli tjedan mogla čuti obojicu Pogorelića. Nakon Ivinog recitala u utorak, u petak je uz Zagrebačku filharmoniju nastupio Lovro kao solist u 2. koncertu za klavir i orkestar u c-molu Sergeja Rahmanjinova. Bila je to vrlo poštena pijanistička utrka čijoj je neizvjesnosti svoj doprinos dao i mađarski pijanistički genijalac Zoltán Kocsis, ali kao dirigent.

No, u njegovom slučaju treba najprije izraziti sreću i zadovoljstvo što je uopće živ, a kamoli što je već za dirigentskim pultom nakon prilično razornog srčanog udara i posljedičnih kirurških zahvata prije samo nekoliko mjeseci. Stoga mu osobito ne treba zamjeriti pomalo “bum-tras” pristup uvodnoj uvertiri, Berliozovom Benvenutu Celiniju, ali se treba itekako pokloniti i pohvaliti i čitav orkestar zbog vrlo staložene, smislene i jednostavno precizne i lijepe izvedbe Schubertove Devete simfonije u C-duru u drugom dijelu orkestralne večeri iz Plavog ciklusa. Schubertova skladba nosi naslov Velika i zbog duljine, ali i zbog umjetničke veličine kao krunska simfonijska partitura u opusu majstora vokalnih minijatura. Velikih simfonija bit će napretek i u sljedećoj filharmonijskoj sezoni koja će već u utorak 23. travnja biti predstavljena na konferenciji za novinare. U Zagreb je zato već stigao i glavni umjetnički savjetnik orkestra, Dmitrij Kitajenko, veliki i slavni ruski maestro koji će sa Zagrebačkom filharmonijom ne samo izvesti, nego i za seriju DVD-a snimiti sve simfonije ruskog skladatelja Petra Iljiča Čajkovskog. Sprema se i novi ciklus Beethovenovih simfonija u kojima će glavnu ulogu imati ugledni austrijski maestro i česti gost zagrebačkog orkestra Leopold Hager.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije