Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Festival u Drami

Piknik nominiran za Europsku filmsku nagradu za najbolji kratkometražni film

piknik
Foto: PR FOTO
19.09.2015.
u 23:14

Piknik govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu

Piknik redatelja Jure Pavlovića osvojio je nominaciju za 28. Europsku filmsku nagradu u kategoriji za najbolji kratkometražni filmu.

Film je nominaciju osvojio na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Drami, koji se održao od 14. do 19. rujna u tom grčkom gradu.

Festival u Drami jedan je od 15 međunarodnih festivala na kojima se bira po jedan kratkometražni film iz natjecateljskog programa i nominira za nagradu Europske filmske akademije, takozvani 'europski Oscar'. Pikinik će se za za titulu najboljeg europskog kratkometražnog filma natjecati s još 14 naslova, a pobjednik će biti poznat na dodjeli nagrada EFA-e u Berlinu 12. prosinca. 

Piknik govori o 15-godišnjem Emiru, koji u društvu nadzornika socijalne službe odlazi u posjet ocu na izdržavanju zatvorske kazne u poluotvorenom odjelu kaznionice na Igmanu. Zbog prometne gužve na sarajevskim cestama oni kasne, pa posjet traje kraće od planiranog.

Scenarij potpisuju Džejna Avdić i Jure Pavlović, za kameru je bio zadužen Almmir Fakić, za montažu Dragan Von Petrovic, producenti su Luka Venturin i Jure Pavlović, a uloge nose Emir Mušić, Aleksandar Seksan i Senad Alihodžić. Film je nastao u produkciji Sekvence, uz potporu Hrvatskog audviozualnog centra, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te SEE Cinema Networka.

Piknik je svjetsku premijeru imao na 65. Berlinaleu – međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu, na Danima hrvatskog filma osvojio je Grand Prix i nagradu za najbolje glumce, a na nedavno održanom Međunarodnom filmskom festivalu u Rhode Islandu osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film, čime je ušao u prednominaciju za nagradu Oscar Američke filmske akademije. 

Inače, na festivalu u Drami je u programu EFA Short Matters prikazana hrvatska manjinska koprodukcija Kokoška u režiji Une Gunjak, prošlogodišnji najbolji europski kratkometražni film, dok su u programu Balkan Panorama i Balkan Highlights prikazani Adrenalin Davida Bagarića, Mezanin Dalibora Matanića i Požuda Irene Jukić Pranjić.

>>Berlinale je savršen početak svakog uspješnog 'Piknika'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije