Naslovnica Kultura Knjige

Pavle Kalinić predstavlja svoju novu knjigu 'Sekularni korijeni modernog islamizma'

Knjiga Pavla Kalinića objavljena u pravom trenutku. To je trenutak jačanja i radikalizacije islamizma, koji za sada, barem na području Bliskog istoka, izaziva turbulentne promjene čiji se konačni ishodi ne mogu u potpunosti sagledati i predvidjeti, piše Mirko Bilandžić
06. svibnja 2015. u 15:42 0 komentara 647 prikaza
'07.02.2013., Zagreb - Procelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinic predstavio je izvjesce o radu snaga zastite i spasavanja grada Zagreba za 2012. godinu. Photo: Patrik
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Knjiga Pavla Kalinića Sekularni korijeni modernog islamizma u izdanju Profila, predstavit će se u četvrtak 7. svibnja u Novinarskom domu u 20 sati. Autor obrađuje politički islam kao jedan od fenomena u Palestini, Iranu i Afganistanu.

Prof. dr. sc. Mirko Bilandžić u predgovoru piše:

"Politički islam, odnosno islamizam ili islamski fundamentalizam, kako ga pojedine ekspertize označavaju, zasigurno je jedan od fenomena koji u 21. Stoljeću presudno utječe na procese na svjetskoj sceni. Razlog nije samo nasilni dio islamizma manifestiran u terorizmu nego i višeakterski odgovor na islamizam, kao i učinci i previranja koje operacionalizirana islamistička ideologija izaziva na regionalnoj, prije svega bliskoistočnoj, ali i svjetskoj razini. Nasilni islamizam svoje je razorne učinke dokazao 11. rujna udarom Al Qaide na Ameriku. No svoju punu, makar minimalnu, materijalizaciju doživio je 29. lipnja 2014., kada je Islamska država u Iraku i Siriji (ISIS) pod vodstvom Abu Bakr al-Baghdadija na dijelovima Iraka i Sirije proglasila kalifat. Na osvojenim teritorijima ISIS, koji je istodobno postao Islamska država, proglasio je kalifat, kao „državni“ entitet u kojem se primjenjuje šerijatsko pravo pod vodstvom kalifa, vjerskog i političkog lidera.

Knjiga Pavla Kalinića Sekularni korijeni modernog islamizma koja je pred vama očito je objavljena u pravom trenutku. To je trenutak jačanja i radikalizacije islamizma, koji za sada, barem na području Bliskog istoka, izaziva turbulentne promjene čiji se konačni ishodi ne mogu u potpunosti sagledati i predvidjeti. No jedan je ishod izvjestan, "...nestabilnost ostaje dominantno obilježje Bliskog istoka". Za razumijevanje političkog islama prije svega je nužno sagledati sociopovijesni i sociopolitički kontekst njegova nastanka, odnosno odgovoriti na pitanje: Što je prethodilo usponu islamizma?"

>> Građanima stiže tristo tisuća novih letaka u slučaju potresa

f
OSOBNO ISKUSTVO
Kako mi je LUNA 2 spasila pripreme za vjenčanje najbolje prijateljice

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.