Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Kazalište

Pašta je skuhana, a rat na otoku počinje u kazalištu

02. listopada 2018. u 11:58 1 komentara 88 prikaza
Foto: arhiva Gavella

Teško bi u hrvatskom poslijeratnom filmu bilo pronaći rečenicu koja je poznatija od one legendarne "Aleksa, vrati se doma,  skuhala sam ti pašta šutu!" Rečenica, koju u filmu "Kako je počeo rat na mom otoku" Vinka Brešana izgovara Matija Prskalo, sada će iznova ožćivjeti na sceni Dramskog kazališta Gavella, u predstavi koja je nastala u koprodukciji Gavelle i HNK u Šibeniku, a koju je po dramatizaciji Željke Udovičić Pleštine režirao Dražen Ferenčina.  

Dražen Ferenčina Dražen Ferenčina: Gavella treba biti angažirana, ali ne smije poticati na razdore, nego na razmišljanje

"Kako je počeo rat na mom otoku", film Vinka Brešana, nastao 1996. po scenariju Ive i Vinka Brešana, svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu 'devedesetih godina, film je to koji je spojio rat sa žanrom komedije, "Otok" je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši, tada nevjerojatnih, 342 tisuće gledatelja. Redovi ispred kina i natpisi "Rasprodano" na blagajnama vjerojatna su posljedica činjenice da je ovaj film komunicirao i nasmijavao, analizirao i ironizirao, propustivši olakšavajući smijeh u nataloženu tamu.

I pogled unatrag, više od 20 godina nakon kino-premijere, smješta ovaj rad među ponajbolja, najvitalnija ostvarenja naše kinematografije, zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim, glumstvenim likovima s kojima se možemo poistovjetiti, dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju, sugestivnoj tragikomičnoj atmosferi...Upravo to su razlozi zbog kojih se autporski tim predstave odlučio ovu priču iznova oživjeti na kazališnoj sceni, a kako kaže kretivni tim predstave: "Ova u osnovi intimna priča, utkana je u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo".

Završen Gavella Fair Najbolji glumci su Martina Čvek i Đorđe Kukuljica

Uloge tumače: Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grgić, Nikola Baće,  Zoran Gogić...

Šibenik je ovu predstavu premijerno vidi u svibnju, a zagrebačka premijera je u Gavelli, u srijedu 3. litopada.

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Stipan:

    U Dalmaciji nije pašta skuhana već je pašta svarena.