Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uskoro u Gavelli

Pašta je skuhana, a rat na otoku počinje u kazalištu

Foto: arhiva Gavella
02.10.2018.
u 11:58

Teško bi u hrvatskom poslijeratnom filmu bilo pronaći rečenicu koja je poznatija od one legendarne "Aleksa, vrati se doma,  skuhala sam ti pašta šutu!" Rečenica, koju u filmu "Kako je počeo rat na mom otoku" Vinka Brešana izgovara Matija Prskalo, sada će iznova ožćivjeti na sceni Dramskog kazališta Gavella, u predstavi koja je nastala u koprodukciji Gavelle i HNK u Šibeniku, a koju je po dramatizaciji Željke Udovičić Pleštine režirao Dražen Ferenčina.  

"Kako je počeo rat na mom otoku", film Vinka Brešana, nastao 1996. po scenariju Ive i Vinka Brešana, svojevrsna je prekretnica u hrvatskom filmu 'devedesetih godina, film je to koji je spojio rat sa žanrom komedije, "Otok" je uspio progovoriti o onome što smo tada proživljavali na humorističan način, prikupivši, tada nevjerojatnih, 342 tisuće gledatelja. Redovi ispred kina i natpisi "Rasprodano" na blagajnama vjerojatna su posljedica činjenice da je ovaj film komunicirao i nasmijavao, analizirao i ironizirao, propustivši olakšavajući smijeh u nataloženu tamu.

I pogled unatrag, više od 20 godina nakon kino-premijere, smješta ovaj rad među ponajbolja, najvitalnija ostvarenja naše kinematografije, zahvaljujući dinamično skrojenoj fabuli, živim, glumstvenim likovima s kojima se možemo poistovjetiti, dijalozima koji su nam se uspjeli upisati u kolektivnu memoriju, sugestivnoj tragikomičnoj atmosferi...Upravo to su razlozi zbog kojih se autporski tim predstave odlučio ovu priču iznova oživjeti na kazališnoj sceni, a kako kaže kretivni tim predstave: "Ova u osnovi intimna priča, utkana je u turbulentne društvene okolnosti jednog razdoblja koje nas je bez sumnje odredilo".

Uloge tumače: Boris Svrtan, Janko Rakoš, Jakov Bilić, Nenad Cvetko, Franka Klarić, Šime Bubica, Igor Kovač, Anica Kovačević, Ivan Grgić, Nikola Baće,  Zoran Gogić...

Šibenik je ovu predstavu premijerno vidi u svibnju, a zagrebačka premijera je u Gavelli, u srijedu 3. litopada.

Komentara 1

ST
Stipan
10:34 03.10.2018.

U Dalmaciji nije pašta skuhana već je pašta svarena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije