Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvorničke postavke u moruzgvi

Pametna i promišljena komedija u kojoj se smijemo stvarima zbog kojih nam inače pada mrak na oči

Arhiva Moruzgva
04.10.2022.
u 09:10

Komedija "Tvorničke postavke" prva je režija glumice Ksenije Marinović

Središnjica nove hrvatske stranke nalazi se na zagrebačkom Prilazu Renata Baretića. Nije potrebno sada konzultirati Google jer to je samo jedna od urnebesnih fora iz nove komedije koju je u nedjelju navečer predstavilo Kazalište Moruzgva. Tekst potpisuju Marina Vujčić i Ivica Ivanišević, a riječ je o doista pametnoj i promišljenoj komediji u kojoj se smijemo stvarima zbog kojih nam inače pada mrak na oči.

Priča je to o dva para koji slučajno stanuju u istoj zgradi. Zagrebačku dionicu priče drži dvoje intelektualaca, sveučilišna profesorica, antropologinja i njezin suprug liječnik, otorinolaringolog koji se upravo nalazi u utrci za novog hrvatskog predsjednika. Splitski par dvoje je estradnjaka i influencera, a susret (zapravo sudar) tih dvaju svjetova ovdje je iskorišten za mnogo dobrog humora. Naravno, bit je u tekstu, koji je pisan po narudžbi za Moruzgvu, kao i činjenici da je ta narudžba u sebi imala važno pravilo: četiri podjednako jaka lika. A kada imate dobar tekst i dobre glumce, tada ih očito treba dati u ruke odličnoj glumici koja će precizno 'izmjeriti' njihove međuodnose. Takva je glumica Ksenija Marinković, ovo je njezina prva režija, djelo u kojem je dokazala svoje velike potencijale i na tom području kazališnog djelovanja. Konačan rezultat njezina truda je komedija odličnog ritma, ali i novi hit Moruzgve, djelo u kojem svaki od glumaca ima svoju čvrstu dionicu priče, ali i trenutke 'solaže' u kojima doista blista, i to na način da mu stiže pljesak publike na otvorenoj sceni. Ksenija Marinković je oko sebe okupila i odlične suradnike, počevši od glumice Erne Rudnički, koja je za ovu predstavu pisala glazbu, što je učinila tako da pojačava ne samo komiku likova nego i njihove suprotstavljene svjetove. Kostime je kreirala Ana Begić Tahiri, razmahavši maksimalno humorističnu pojavnost splitskog para.

Glumci su odlični, počevši od mladog Ivana Čuića, koji ima i najzahvalnije napisan lik. Uspio ga je predstaviti bez i mrvice karikature, jer, ma koliko mu se smijemo, svako od nas zna (svaka od nas i voli) baš takve Dalmatince.

Ana Begić Tahiri suzdržana je Dagmar, koja poentira u trenucima kada joj popuštaju kočnice, baš kao što je Amar Bukvić doktor koji nam, nažalost, nikada neće biti predsjednik, dok Iva Jerković, posebno u songovima, pokazuje veliki potencijal rasne komičarke. Sve u svemu komedija koju treba vidjeti jer terapijski učinak ima (očajna) stvarnost kojoj se možemo smijati. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije