Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"slučajna čuvaonica"

Otvoren post potresni i pandemijski postav Moderne galerije

Foto: Goran Vranić
1/5
07.06.2020.
u 11:12

Na konferenciji za medije u zagrebačkoj Modernoj galeriji 5. lipnja predstavljena je Slučajna čuvaonica, post potresni i pandemijski postav zbirke Moderne galerije. Postav izložbe predstavio je ravnatelj Moderne galerije Branko Franceschi, koji je nakon konferencije u pratnji kustosa Moderne galerije novinare proveo kroz izložbu.

Slučajna čuvaonica je post-potresni i pandemijski postav zbirke Moderne galerije. U labavom kronološkom redoslijedu predstavljene su sve umjetnine iz fundusa koje su se spletom potrebe smještaja umjetnina iz prethodnog postava muzejske zbirke za vrijeme trajanja izložbe 'Ikonografija grada II', te po evakuacijama iz potresom oštećenih čuvaonica muzeja i ureda državne i gradske uprave kojima su posuđene, zatekle u izložbenom prostoru muzeja. Tako su izložbene galerije postale najvećom muzejskom čuvaonicom.

Postav kojem je kustos slučaj, a povod nužda, publici omogućuje komprimiran i saturiran pregled kako dobro poznatih, tako i rijetko ili nikad izlaganih umjetnina koje se čuvaju u muzeju. Na razini prezentacije trenutni postav stoga dokida praksu izlaganja 'najreprezentativnijih' djela muzejskog fundusa. Umjesto da se izborom remekdjela potvrđuje uvriježeni narativ o razvoju likovnosti u Hrvatskoj od sredine 18 st. do danas, slučaj je otvorio mogućnost tihe koegzistencije umjetnina kojom se uvriježena remek-djela dovode u neposredni kontakt s onima koje decenijama tavore u mraku čuvaonica da najvjerojatnije nikad ne budu izložena. Slučaj i elementarna nepogoda ne diskriminiraju, prema svemu se odnose jednako, ne poznajući i ne priznajući razlike, niti hijerarhiju vrijednosti. Publici je na volju prepuštena konstrukcija osobne interpretacije razvoja umjetničke prakse i fenomena, kao i odgovora na šira pitanja egzistencije u svjetlu paralelnih nepogoda koje su pogodile Zagreb.

Slučajna čuvaonica nas podsjeća i na kronični nedostatak adekvatnih muzejskih čuvaonica i opće niske razine ispunjavanja zakonom i pravilnicima određenih muzeoloških standarda. Koncept Slučajne čuvaonice nastoji iskoristiti prevratnički potencijal i posljedice neočekivanog događaja za postavljanje pitanja o neriješenim, potisnutim i zanemarenim aspektima organizacije i rada ovog i drugih muzeja koja postaju nevidljiva iza scenografije uvriježenog 'stalnog postava' muzejske zbirke.

Izloženo je 800 umjetnina, a u čuvaonicama Moderne galerije još više od 10.000.

- Zahvaljujemo cijelom timu muzeja i vanjskim suradnicima koji su izveli zahtjevni postav zbirke muzeja - kažu iz Moderne galerije.

Autor koncepta izložbe je Branko Franceschi, a kustosi su Lada Bošnjak Velagić, Tatijana Gareljić, Klaudio Štefančić, Ivana Rončević Elezović i Dajana Vlaisavljević. Izložba će biti otvorena do početka sanacije zgrade.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije