Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Otvoren Motovunski filmski festival

MOTOVUN-TEKST.jpg
import
28.07.2008.
u 22:26

MOTOVUN - Prigodnom svečanošću večeras je na trgu u Motovunu otvoren ovogodišnji 10. motovunski filmski festival, tijekom čijih pet dana će biti prikazano više od stotinu filmova.

Ovogodišnji Filmski festival proteći će u znaku Rusije, koja je zemlja partner i kojoj je posvećeno nekoliko festivalskih programa. Nekoliko novijih ruskih filmova bit će prikazano u glavnom, te u posebnom programu nazvanom "Stotinu godina ruskog filma".

Otvarajući Festival, istarski župan Ivan Jakovčić zahvalio se svima koji su, kako je kazao "razumjeli jednu sjajnu ideju da, zajedno s kulturom, probude usnule srednjovjekovne gradiće u Istri".

"Kultura je probudila istarske gradiće poput Grožnjana, Svetvinčenta i Motovuna. Stotinu je načina na koje se može uživati u Istri, a ovaj je najbolji - pet dana prepunih filmova na vjerojatno najzabavnijem malom festivalu na svijetu," poručio je župan Jakovčić.

Direktor i umjetnički direktor festivala Igor Mirković i Rajko Grlić ustvrdili su kako prije deset godina nitko nije ni slutio da će ovaj festival poprimiti takve razmjere.

"Deset godina ste uz nas, a ovogodišnjim programom htjeli smo pokazati koliko to cijenimo jer se projektori u Motovunu neće gasiti i imat ćemo ukupno više od 40 sati neprekidne rijeke pokretnih slika," kazao je Igor Mirković.

Nakon večerašnjeg svečanog otvaranja najprije je prikazan britanski film "Mladi u srcu" Stephena Walkera, a potom srpski film "Čarlston za Ognjenku" Uroša Stojanovića.

Inače, filmovi iz glavnog festivalskog programa natječu se za nagrade "Propeler Motovuna" i "Od A do A", posebne nagrade dodjeljuju Međunarodna udruga filmskih kritičara i Amnesty International, a petu motovunsku nagradu dobit će najbolji kratki film iz selekcije "Motovun online". Ujedno, na Festivalu će se ove godine dodijeliti i dva posebna priznanja: "Maverick" za inovaciju u filmskoj umjetnosti, koja će se dodijeliti Kenu Russelu, a glumici Miji Oremović dodijelit će se nagrada za 50 godina rada na filmu. Oba priznanja bit će popraćena i posebnim projekcijama.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije