Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kulturocid zbog mode

Originalan Napoleonov rukopis na torbici od 6.800 eura. Da ili ne?

26.03.2020.
u 09:40

Hit su torbice koje imaju ušiveni detalj, originalni potpis slavnih, citat antiknih knjiga ili komadić originalnog ručno pisanog pisma povijesnih osoba i kulturnjaka kao što je Charles Dickens. Protiv te prakse oštro prosvjeduju antikvari, povjesničari i kulturnjaci

Njemačko-švicarski startup Sekrè pokrenuo je modnu histeriju torbicama koje kriju tajnu. A tajna je ušiveni detalj, originalni potpis slavnih, citat antiknih knjiga ili komadić originalnog ručno pisanog pisma povijesnih osoba i kulturnjaka kao što su kraljica Viktorija ili Charles Dickens. Visokoj cijeni od 6800 eura unatoč, kupci se za torbicama otimaju, lukrativni posao cvjeta i, da, projekt zvuči zanimljivo jer mnogima je stvar prestiža nositi tako rijetku stvar.

Ipak, iza velikog “ali” slijedi zdrav razum pa je svakome jasno da je u pitanju kulturocid jer nešto rijetko kao što je isječak ljubavnog pisma kralja Vilima III. iz 1829. ili dekreta carice Marije Terezije o raspoređivanju vojske iz 1756., kada se jednom iskoristi na ovakav način, uništeno je zauvijek.

Oglašavajući se na Instagramu, tvrtka se pohvalila kako na aukcijama kupuje iznimno vrijedne i rijetke rukopise Brigitte Bardot, Grace Kelly, Charlesa Lindbergha, Napoleona Bonapartea... te dodala: “Uništavamo ih kako bi postali dio naših luksuznih torbica. Ludo? Možda, ali to radimo namjerno.” Njihovu praksu javno su osudili antikvari, kulturnjaci i povjesničari ujedinjeni u tvrdnji da, jednom kada se takav rukopis razlomi, gubi svoj smisao i vrijednost.

– Pisma i knjige koje uništavaju dio su naše zajedničke povijesti. U tome što rade ne vidimo ništa osim težnje za zaradom. Je li takvo ubojstvo kulture vrijedno toga? Apsolutno nije. Pisma, dnevnici ili ljubavna korespondencija poznatih osoba daju nam uvid u njihov intimni život i sliku života u vrijeme u kojem su živjeli. Takvi rukopisi imaju povijesnu, kulturnu i znanstvenu vrijednost – smatra Sally Burdon, predsjednica Međunarodnog udruženja antikvara, napominjući da je već poslan i njihov strukovni protest relevantnim tijelima.

U odgovoru na prozivke iz Sekrèa su rekli da pisma i artefakti koje koriste nisu na popisima UNESCO-ove zaštićene baštine te da su digitalizirali sve iskorištene materijale u slučaju da ih povijesne, kulturne ili znanstvene institucije zatrebaju za svoja istraživanja.

– Ne koristimo rukopise koji sadrže originalne dijelove nekog slavnog književnog djela. Koristimo pisma pisaca. Primjerice, u slučaju rukopisa Alexandrea Dumasa u pitanju je autorov dogovor za ručak u povodu proslave njegova primitka u Francusku akademiju – kazao je Thomas Huber, izvršni direktor tvrtke.

Također tvrde da je, osim toga, većina rukopisa koje otkupljuju bila pohranjena u sefovima bogatih ljudi i time javno nedostupna.

Oni pak svojim torbicama, kažu, motiviraju ljude da saznaju više o povijesnim osobama, da idu u muzeje i čitaju knjige o njima. Nismo sigurni da su u pravu, ali medalja uvijek ima dvije strane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije