Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Gotovac u MSU

Obranio je svoju slobodu i svidio se masama

msu
09.02.2024.
u 09:27

Izložba se proteže na dva kata, donosi i radove umjetnika povezanih s Gotovcem od 60-ih do danas, a traje do 19. svibnja

S posebnom radošću u gradu čeka se današnje otvorenje retrospektive Tomislava Gotovca (1937. – 2010.) "Uzlazno silazna genealogija", ne samo zato što se njome slavi umjetnikov 87. rođendan nego i zbog činjenice da se ta izložba u Zagrebu čeka dugo, jer posljednja je bila 2003.

Stoga, kada je Gotovac u pitanju, ekipa MSU s osmijehom je odradila ovaj zadatak u kustoskoj koncepciji francuskog kustosa Pierrea Bal-Blanca, koji je sudjelovao i na konferenciji za novinare u povodu otvorenja.

– Želio sam posjetiteljima omogućiti razumijevanje njegova ukupnog rada i kontinuiteta prakse umjetnika kojemu je medij bio samo prilika da prenese svoje ideje. Gotovac nije htio biti specijaliziran ni u jednom mediju, nego govoriti o slobodi i izraziti svoj slobodarski identitet – kazao je Bal-Blanc.

Izložba u MSU prostire se na dva kata, podijeljena je u pet cjelina, a Gotovčev rad predstavljen je nizom fotografija, projekcijama njegovih filmova te rekvizitima i kostimima iz performansa, a dio izložbe su i radovi niza međunarodnih i domaćih autora od 60-ih godina do danas, koji imaju određene poveznice s Gotovčevim radom, a kao što su to Ivan Ladislav Galeta i Pansini.

– U intervjuima Gotovac je govorio da je sve što je napravio samo sličica po sličica života, no kasnije i da svoju umjetnost vidi na liniji Michelangelo – Meštrović – Gotovac. On je uspio nešto u čemu mnogi umjetnici nisu. Nije radio razliku između privatnog i javnog, gol je hodao gradom, ali ostvario je nešto što je jako teško – pridobio je ne samo stručnu javnost nego i masu i postao jedini umjetnik kojega u ovom gradu svi znaju – rekao je Darko Šimičić, suosnivač Instituta Tomislava Gotovca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije