Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izložba u hdlu

Dimitrija Popovića moda zaokuplja od srednje škole

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/16
08.02.2024.
u 15:33

Izložba u HDLU donosi tridesetak eksponata, slika, crteža, objekata i instalacija umjetnika inspiriranih modom

Mit znači priču, a moda priču proizvodi, stvara mit unutar sebe, a glavni pokretač toga mita je ljudsko tijelo, objasnio je Dimitrije Popović nit vodilju svoje najnovije izložbe "Mit mode" koja je u srijedu otvorena u Galeriji Bačva HDLU-a. Na izložbi se može razgledati tridesetak eksponata, slika, crteža, objekata i instalacija inspiriranih modom. Otvorenje je privuklo velik interes, a na njemu su izvedena dva performansa.

Prvi, "Ja jesam, koji jesam", izveo je art model Josip Tešija koji je od Zdenca života do Meštrovićeva paviljona prošetao u odjeći kreatorice Nade Došen. Performans "Modni kavez" djelo je pak modne dizajnerice i vlasnice Profokusa Branke Vučetić Atletić.

"Središnja misao ove izložbe jest žensko modno tijelo; ono koje je fluidno, metamorfno i koje je u stalnoj mijeni. Koristeći razne tehnike i mogućnosti, autor stvara svojevrsnu 'mrežu' tijela, obilježenu mnogim značenjima i simbolikama", napisala je u deplijanu izložbe nalik na modni katalog Petra Krpan, profesorica Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Dimitrija Popovića moda, kaže, zaokuplja od srednjoškolskih dana jer se radi o važnom fenomenu suvremenog društva spektakla koji svoje korijene vuče od praiskona.

Performans "Ja jesam, koji jesam", izveo je art model Josip Tešija koji je od Zdenca života do Meštrovićeva paviljona prošetao u odjeći kreatorice Nade Došen
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

"Od Eve koja smokvinim listom skriva stidno mjesto svoje golotinje od stida zbog spoznaje nagosti pa do suvremene manekenske zvijezde, fenomen odijevanja se mitologizira", ističe. Izložba je otvorena do 25. veljače nakon čega postav seli u Milano.

1/16

Komentara 2

ZZ
Zo-ZG
20:28 12.02.2024.

Popović je meni bez veze, slikarstvo za malograđane bez ukusa.

BJ
Barutanski jarak
19:00 09.02.2024.

-2

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije