Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura 44. Dani satire Fadila Hadžića

Obračun s mitovima Balkana

Moćni 'Jami distrikt' žalce ravnopravno dijeli na sve tri nacije
06. lipnja 2017. u 09:38 1 komentara 1088 prikaza

Obračun s cjelokupnom mitomanijom Balkana - to je najkraći mogući opis predstave “Jami Distrikt”, koja je nastala u koprodukciji beogradskog Bitef teatra, Centra za kulturu Tivat, mađarskog festivala MASZK i novosadskog Firchie Think Tank studija, a koju smo gledali u kazalištu Kerempuh u sklopu 41. Dana satire Fadila Hadžića. Tekst Milene Bogovac započinje dosjetkom: u selu Jamina svjetski su znanstvenici našli dokaze da je ljudski rod mnogo stariji nego što se do sada mislilo, te upravo iz Jamine potječe čovječanstvo.

Jami Distrikt Dani satire 'Jami Distrikt' problematizira pitanje nacije u hi-tech svijetu

Domoroci su majmuni

No, Jamina se – vidi vraga – nalazi na tromeđi Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije, te ondje istog trena počinje borba za ostatke pročovjeka, ali i mnogo ogorčenije i ubojitije svojatanje pretka. Borba je to koja vodi u novi rat na Balkanu, s kobnim posljedicama koje se ne broje samo žrtvama na sve tri strane, već i činjenicom da – kada se u sukob konačno umiješa UN – Jamina postaje zabavni park, onaj u kojem djeca uče o povijesti, jezici “domorodaca” su zabranjeni, a preživjeli stanovnici zapravo glume majmune i zarađuju 300 eura mjesečno.

Redatelj Kokan Mladenović kroz ovu priču istražuje mitove koji nas okružuju, od zabavnih poput je li bolja Severina ili Ceca, pa do onih mnogo ubojitijih, i kroz sve to ispituje pojam nacije u 21. stoljeću, u vremenima sveprisutnog i svevidećeg interneta, reality showova.

Rezultat tih propitkivanja jetka je i moćna satira koja udara ravno u glavu, žalcima koji su ravnopravno raspoređeni na sve tri strane, jer autori jasno poručuju: nema nevinih, dok propituju (čistu) krv, porijeklo, zemlju, jezike, religije, nacionalne svetinje... pa sve do psovki. Sve je ovdje postavljeno tako da nam pokaže koliko smo svi mi na Balkanu zapravo slični, a ne različiti. Tako predstava doseže vrhunac u trenuktu kada iz instituta u Edinburghu stižu nalazi krvi koji kažu: isti su, a nakon toga ratnička krv lije u potocima.

Punk s etnoprizvucima

Na sceni su tri sjajne mlade glumice: Isidora Simijonović, Jelena Graovac, Nina Nešković, koje u dva sata predstave doslovno odrade i fizički zahtjevan posao, jer tempo predstave je ubitačan. Tu je i narator Nemanja Dragaš, te dvojica glazbenika: Džemal al Kisvani i Marko Grubić, koji glazbu Marka Grubića, uz jasno prepoznatljive etnomotive, izvode snagom punk sastava. 

Kathy Griffin Kathy Griffin CNN otpustio komičarku: Pretjerala je ovom šalom na Trumpov račun Dokle pogled seže 10x2 ulaznice Osvojite ulaznice za predstave 41. Dana satire OSVOJITE ULAZNICE Predstava "Vrla nova 2061" u sklopu Dana satire u Kerempuhu
Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale