Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Da li ste vidjeli ovu ženu" na HRFF-u

O čemu sanjaju žene koje se kod nas arhetipski doživljavaju tek kao majke?

Human Rights Film Festival
07.12.2022.
u 17:36

Svjetsku premijeru film je imao u Veneciji i ušao je u kategoriju najboljih debitantskih filmova, a hrvatska premijera slijedi na Human Rights Film Festivalu 10. prosinca

Film "Da li ste vidjeli ovu ženu?" stvaran je pet godina s puno dobre volje i malo novca, svjetsku premijeru imao je u Veneciji i ušao je u kategoriju najboljih debitantskih filmova iz cijelog svijeta, obišao je dosad oko 20 festivala, a svoju hrvatsku premijeru imat će 10. prosinca u sklopu 20. izdanja Human Rights Film Festivala u zagrebačkom kinu Tuškanac. U pitanju je hrvatsko-srpski film, debitantsko ostvarenje autorskog dvojca Dušana Zorića i Matije Gluščevića. Kako piše u službenom opisu, riječ je o "nadrealističnoj psihodrami koja kroz tri priče progovara o identitetu i transformaciji sredovječne žene". Glavni lik je Draginja, a glumi je odlična Ksenija Marinković, žena koja kroz tri različita života pokušava iskočiti iz vlastite kože.

– Inspiraciju za film pronašli smo u našim majkama, osobama koje su nam vrlo bliske, a opet tako nepoznate. Često zamišljamo da je njihov život potpun, da ono što ih čini živima pripada prošlosti, a ne sadašnjem trenutku. Bez obzira na to jesu li majke ili nisu, žene srednjih godina u našem se društvu arhetipski doživljavaju kao majke. Međutim, za čime one čeznu? O čemu one sanjaju? Ovim filmom željeli smo istražiti skrivene živote sredovječnih žena i tragati za njihovim pravim identitetima. "Da li ste vidjeli ovu ženu?" je "doplgenger" bajka o ljudskoj potrebi za srećom i pripadanjem – kazali su Dušan Zorić i Matija Gluščević.

Osim Ksenije Marinković u filmu glume i Isidora Simijonović, Boris Isaković, Vlasta Velisavljević, Goran Bogdan, Jasna Đuričić, Radoje Čupić, Olga Odanović, Milica Mihajlović, Ivana Vuković, Miloš Timotijević, Isidora Minić i Alex Elektra. Producentica filma je Čarna Vučinić, a koproducentica Tena Gojić. Direktori fotografije su Aleksa Radunović, Marko Kažić i Milica Drinić, a montažu potpisuje Olga Košarić; scenografiju Iva Ilić i Milena Grošin, kostimografiju Kristina Savić, a dizajner zvuka je Luka Gamulin. Film je prije nekoliko dana krenuo u kinodistribuciju diljem Srbije, a u Hrvatskoj će u kina stići tijekom proljeća 2023. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije