Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Novi Blade Runner vizualno je superioran, ali ima li dušu?

Zanatski vrhunski odrađen, novi “Blade Runner” u vrhu je trenutačne SF ponude ,ali ipak miljama daleko od inovativnosti originala
08. listopada 2017. u 08:58 5 komentara 1248 prikaza
Blade Runner
Foto: Screenshot

Iako su od pravog (ili barem pravodobnog) nastavka originalnog Blade Runnera fanovi odustali još u prošlom stoljeću, najava njegova drugog dijela, smještenog u 2049. godinu, izazvala je neukrotivu mješavinu uzbuđenja i skepse.

Blade Runner 2049. Nova filmska poslastica Ryan Gosling i Harrison Ford u SF spektaklu Blade Runner 2049.

Hoće li se raditi o još jednom u nizu hollywoodskih pokušaja eksploatacije davnih uspješnica? Hoće li novi glavni glumac biti dosljedan nasljednik Harrisona Forda? Može li inteligentni SF opstati u američkom filmskom mainstreamu? Na barem jedno od tih pitanja odgovor je potvrdan: Ryan Gosling dobro se snašao u očekivanjima nabijenoj ulozi Istrebljivača nove generacije, čiji je zadatak “umiroviti” starije modele replikanata, među kojima bi se prema nekim tumačenjima mogao naći i junak prvog filma, odmetnuti detektiv Deckard čiju stariju i umorniju inkarnaciju šarmantno glumi povratnik Harrison Ford.

Utrka s vremenom

Sama radnja događa se trideset godina nakon prvog nastavka: Goslingov lik, nadjenutog imena “K”, u ulozi losangeleskog policajca locira i eliminira replikanta u čijem dvorištu pronalazi dugo čuvane dokaze o postojanju “čuda”, bića koje bi moglo trajno izbrisati granicu između stvarnih i umjetno stvorenih ljudi. To ga, očekivano, gura u grozničavu utrku s vremenom, u pokušaju da otkrije istinu o vlastitu podrijetlu prije nego što se i sam nađe na listi za istrebljenje. U sporednoj ulozi njegove ljudski nesavršene, alkoholu sklone šefice uvjerljiva je Robin Wright, a pomalo sterilnu hologramsku družicu, najneljudskiju i najljudskiju junakinju istodobno, igra mlada Ana de Armas. Najupečatljiviju žensku ulogu ipak je ostvarila Sylvia Hoeks kao nemilosrdna Luv, a najuočljiviju poveznicu sa ženskim likovima prvog filma nosi Mackenzie Davis kao replikantica Mariette. Iako će s vremenom postati jasno da su (ne samo nabrojeni) ženski likovi apsolutno ključni za cijeli zaplet filma, one su uglavnom zadržane na razini ilustracije, dok radnjom dominiraju muškarci - Gosling, Ford i Jared Leto u već gotovo šablonskoj ulozi dijaboličnog Niandera Wallacea. Autorska ekipa na čelu s redateljem Denisom Villeneuveom, čiji je prošlogodišnji “Dolazak” odjeknuo kao jedan od boljih žanrovskih filmova zadnjih godina, uložila je realni maksimum u pokušaju što dosljednijeg transponiranja originalne priče i estetike u novo filmsko vrijeme, koje se snažno oslanja i na neusporedivo napredniju, ali često i hladniju CGI tehologiju. U tome su išli toliko daleko da se na trenutke čini da su u beskrajnim posvetama originalnom “Blade Runneru” gotovo zaboravili razvijati novi film: “Blade Runner 2049.” u brojnim je zanatskim aspektima, a pogotovo u svojim digitalnim krajolicima, zaista besprijekoran, no pati od ozbiljnog manjka uzbuđenja. I dok radnja povremeno zagrebe u potencijalno sjajne narativne rukavce, oni ostaju neiskorišteni u ravnocrtnoj trosatnoj plovidbi novim-starim svijetom dobro poznatih i u međuvremenu potrošenih SF fraza.

Nema inovacije

Novi “Blade Runner” u vrhu je trenutačne SF ponude, ali miljama daleko od inovativnosti originala: novi nastavak, poput replikanta, u svojim je opipljivim karakteristikama superiorniji, no ostaje pitanje - ima li dušu?     

Zračni lovac ELITNA SKUPINA Stiže 'kineski Top Gun': 'Ovo nema ni u Hollywoodu' John Malkovich John Malkovich: Do danas ne znam jesam li Hrvat, Crnogorac ili Bosanac John Malkovich Večer za pamćenje John Malkovich oduševio Zagrepčane u prepunom Lisinskom
Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • dosadno:

    Završna scena i monolog Rutgera Bauera su nešto od najljepšeg u filmskoj povijesti, IMHO. Ne vjerujem da današnje producente takve stvari uopće zanimaju.

  • Samson:

    Ne slažem se s kritičarkom. Film ne citira original ni približno koliko bi to očekivao od tipičnog hollywoodskog nastavka (nije reciklaža prvog filma), uopće nije opterećen time. Pogledajte ona kratka 3 filma (međunastavaka) online za usporedbu, pogotovo anime koji grca ... prikaži još! od citatnosti. Dapače, ugodno me iznenadila gradnja vlastite estetike. U filmu dominiraju sasvim druge boje i tip osvjetljenja. Film je vizualno puno svjetliji od originala. Priča je intrigantna i uspjela me iznenaditi svojim obratima. Cijenim i što film ne vrvi akcijskim sekvencama, na trenutke mi se činilo kao da gledam neki istočnoevropski sf visoke estetike iz osamdesetih, što je osvježavajuće za američku produkciju (možda zato što je dosta toga snimano u Madžarskoj, he,he). Slažem se jedino da je Jared Leto i njegov manirizam najslabija karika filma. I na koncu, nadam se da neće snimati nastavak jer čini se da bi narativno mogao srljati prema općim mjestima sf-a, prebacujući pritom fokus s intimnih sudbina likova na teme društvenih revolucija. Ili neka ga snime za 30 godina.

  • golub Vaso:

    ponovo ista priča kao sad mad Maxom