Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Kontroverzni Nobel: Nagrada Austrijancu poznatom po govoru na Miloševićevom pogrebu

10. listopada 2019. u 12:59 17 komentara 1837 prikaza
Austrijski književnik Peter Handke
Foto: wiki
Pogledajte galeriju 1/3

Švedska akademija proglasila je dobitnike Nobela za književnost za 2018. i 2019. godinu. Nobelom su ovjenčani poljska spisateljica Olga Tokarczuk za 2018., te austrijski pisac Peter Handke za 2019. U obrazloženju navedeno je kako je Tokarczuk pripala nagrada zbog njene "narativne imaginacije koja enciklopedijskom strašću predstavlja prelaženje granica kao oblik života", a Handkeu pak za "utjecajan rad kojim je lingvističkom inventivnošću istraživao periferiju i specifičnost ljudskoga iskustva". 

Olga Tokarčuk i Peter Handke DVOSTRUKA DODJELA Nobelovu nagradu za književnost dobili su Peter Handke i Olga Tokarczuk

Nobelovu nagrada za književnost za iznimna postignuća u području književnosti godišnje dodjeljuje Švedska akademija od 1901. godine. Nagrada se nije dodijelila 1914., 1918., ni 1935. godine, te tijekom Drugog svjetskog rata, između 1940. i 1943. godine. A iako se sama dodjela tradicionalno održava 10. prosinca, na dan smrti utemeljitelja nagrade Alfreda Nobela, dobitnici se proglašavaju već početkom listopada.

Kristian Novak, Ivana Šojat, Seid Serdarević i Vladimir Arsenijević mržnja u književnosti Moramo odgajati kompetentne čitatelje koji neće postati nacisti pročitaju li Mein Kampf

Nobel za književnost nije dodijeljen niti 2018. godine, te je dvostruko ovogodišnje proglašenje rezultat niza kontroverzi i optužbi za seksualno zlostavljanje vezanih uz člana Švedske akademije, fotografa i prominentnu ličnost švedske kulturne scene, Jean-Claudea Arnaulta, zbog čega je i njegova supruga, pjesnikinja Katarina Frostenson dala ostavku na mjesto članice vijeća Akademije. Uslijedile su brojne druge ostavke članova, a Švedska akademija je odlučila spasiti svoju reputaciju te odgoditi proglašenje dobitnika Nobela za književnost te 2019. godine dodijeliti nagradu dva puta.

Olga Tokarčuk i Peter Handke | Autor : nobelprize.org Foto: nobelprize.org

Potvrđeno je i da su Tokarczuk i Handke oboje nagrađeni punom novčanom nagradom u vrijednosti od 9 milijuna švedskih kruna

Luksuzne knjige Vladimir Cvetković Sever iz Mitopeje: emancipiran sam i od tržišta i od države

Izgleda ipak da Švedska akademija ovim potezom neće uspjeti popraviti svoju reputaciju, a niti odmaknuti se od eurocentrizma i dominacije muških autora pri dodjeli Nobelovih nagrada kako su najavljivali. Naime, dobitnik Nobela za 2019., Peter Handke, javnosti je najpoznatiji ne po svom umjetničkom radu, već po prijateljstvu sa Slobodanom Miloševićem, bivšim srbijanskim predsjednikom koji je preminuo 2006. godineu pritvoru Haškog suda u 65. godini života čekajući suđenja za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine počinjene na Kosovu i u Hrvatskoj te za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u BiH

Željko Zidarić Kanadski Hrvat napisao prvu knjigu o Nikoli Zrinskom na engleskom jeziku

Handke je devedesetih godina za vrijeme biješnjenja ratova na području bivše Jugoslavije bio jedan od najvećih podržavatelja Slobodana Miloševića i njegove politike, napisao o tome knjigu "Pravda za Srbiju" u kojoj među ostalim poriče genocid u Srebrenici te je održao govor na Miloševićevu sprovodu. Iako je dobitnik mnogih književnih nagrada, njegova je politička orijentacija bila uzrok brojnim protestima protiv njegovog lika i djela. Tako se i dodjela ugledne norveške nagrade Ibsen 2014. pretvorila u prosvjed na kojem su ga nezadovoljni norveški građani nazivali fašistom, a 2006., gradske vlasti Düsseldorfa odbile su dodijeliti mu nagradu Heinrich Heine. Sam je Handke 1999. vratio jednu od najvažnijih njemačkih književnih nagrada Büchner, koju je dobio 1973. protestirajući na taj način protiv NATO-vog bombardiranja Srbije. 

Zagreb: Zbog radova na skidanju dimnjaka sa zgrada nastala je velika prometna gužva
VODA IZDIGLA ASFLAT
Puknula vodovodna cijev na zagrebačkoj Trešnjevci, voda građanima ušla u stanove i podrume
Logitech
Novi poslovni trend
Uz ovaj model rada, vaša poslovna budućnost više neće imati granica
  • JanezIQ45:

    Handke i Nobelova nagrada je kao i Hitler i ista nabrada za mir! Jednostavno sramotno i ta i institucija sve vise sroza svoj ugled!

  • Hrvat4591:

    Preko Drinska braca nas u svakom pogledu pobjeduje po imizdu u svijetu..

  • Mesko:

    I Bob Dilan je dobio Nobelovu nagradu za književnost, i Churchill. Za mir veliki mirotvorac Obama . Pazite sad ovo: Kolinda i Plenki očekuju Nobelovu nagradu za mir radi "pomirenja" sa Srbijom .