Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Nikad mlađi Lado proslavio svoj 70. rođendan

sSvečarski koncert počeli su glasovitim Cossettovim “Ladarkama” koje su izveli veterani Lada, među njima i profesorica glazbe, plesačica i balerina Beata Devčić-Domić koja je članica ansambla postala daleke 1949. godine
18. studenoga 2019. u 11:33 1 komentara 205 prikaza

Kada se slave jubileji važnih ansambala, kakav je zagrebački Lado koji je u subotu obilježio sedamdeseti rođendan u prepunom Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, uvijek je važno odati počast ljudima koji su ansambl stvarali i održavali njegovu vatru kroz pusta desetljeća. Tako je svečarski koncert pravedno i otpočeo glasovitim Cossettovim “Ladarkama” koje su izveli veterani Lada, među njima i profesorica glazbe, plesačica i balerina Beata Devčić-Domić koja je članica ansambla postala još te daleke 1949. godine, ali i legendarni skladatelj i instrumentalist te otac Ladarica Božo Potočnik i dugogodišnja prvakinja Lada Janja Ivančan.

Dan hrvatskog baleta U HNK Zagreb besplatno uživajte u čaroliji novog "Orašara"

Simbolički i umjetnički snažno bilo je prožimanje današnjih s nekadašnjim ladovcima na kraju “Ladarki” kako bi se potvrdila stara dobra šifra “Jednom Lado, uvijek Lado”! Isto je tako bilo potresno kada se na kraju dvosatnog koncerta publika opraštala od dugogodišnje članice ansambla, solistice Snježane Huline koja odlazi u mirovinu. Ali straha za novi, pomlađeni Lado nema. U ansambl su došle nove generacije, a umjetnički voditelj Lada Andrija Ivančan osigurao je kvalitetnu i prijeko potrebnu kadrovsku obnovu jedinog profesionalnog ansambla u Hrvata koji je raritetan u svjetskim razmjerima jer njegovi pjevači i dalje, kada pjevaju, intenzivno i plešu, baš onako kako je to zamislio karizmatični osnivač ansambla Zvonimir Ljevaković. A Ljevakovićeve koreografije su s pravom bile u temeljima Ladova svečanog koncerta što je i publika znala i prepoznati i nagraditi.

Tako je velikim pljeskom pozdravljeno odlično izvedeno, zahtjevno Ljevakovićevo “Vrličko kolo” i odlični plesač Antun Leinveber, baš kao i “Drmeš” ili omiljeno “Bunjevačko momačko kolo” u kojem su briljirali Ladovi muški plesači. Dugo se neće zaboraviti pjev Ladove prvakinje Dijane Banek iz atraktivne koreografije “Kamengoro prozeleni rano” Vidoslava Bagura koju je glazbeno obradio još jedan od Ladovih veterana Tomislav Uhlik. Ova koreografija inspirirana pastirskim životom Hrvata zapadne Hercegovine bila je sigurno jedan od vrhunaca jubilarnog koncerta i potvrda vrhunske plesačke i pjevačke forme osvježenog, ali i dalje iznimno discipliniranog ansambla. Valja istaknuti i vehementne solističke zapjeve Dubravka Radića, baš kao i Pava Begovca te Kristine Opačić Vrućine, pjevački moćne mlade iz kultnih Ivančanovih “Podravskih svata” kojima je program i zaključen.

Ususret premijeri Na sceni HNK Zagreb svjetska praizvedba Žižekove Antigone

Kao i uvijek, na veliko odobravanje publike naišle su dvije samostalne točke Ladova orkestra, i to “Šokački rastanak” Bože Potočnika te “Đurđevačke fele” Marijana Makara. Valja pohvaliti vodstvo Lada što je u petak navečer također u HNK nastavilo odličnu praksu ugošćavanja folklornih ansambala iz Europe pa je publika mogla pogledati nastup sjajno utreniranog i stilski raznorodnog Državnog ansambla tradicijskih plesova Slovačka Sl’uk. Kao i Lado, taj ansambl promovira intenzivniju koreografsku i glazbenu obradu tradicijskog materijala. Treba istaknuti njihova virtuoznog cimbalista, baš kao i kostimografske iskorake te zaraznu energiju kako stamenih plesača, tako i vižljastih, letećih plesačica. Ovim je koncertom Ladova proslava dobila i međunarodnu dimenziju te je dodatno razgalila ionako dobronamjernu Ladovu publiku. •

Advent u Dalmaciji
Advent u Dalmaciji
Vrijeme je za lampice, druženje i blagdansko raspoloženje
  • Danijel2:

    Sve najbolje za jubilej. Za tako dobro društvo, putovanja, tjelovježbu i beneficirani staž (12=18) isplati se pridružiti im se.